R.Moldova, cel mai des condamnată anul trecut la CEDO, pentru detenția în condiții proaste

  • 24 Mai 2018 12:55
R.Moldova, cel mai des condamnată anul trecut la CEDO, pentru detenția în condiții proaste

Detenția în condiții proaste este unul din principalele motive pentru care Republica Moldova a fost condamnată anul trecut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit raportului instituției pentru anul 2017.

Parlamentul de la Chișinău a examinat astăzi un plan de acțiuni prevăzut pentru 4 ani și care are ca obiective combaterea torturii în locurile de detenție, asigurarea drepturilor persoanelor defavorizate și monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. 

Printre acțiunile prevăzute în document ar putea fi remarcată obligativitatea înregistrării audio și video a audierilor la poliție, procuratură și instituțiile penitenciare din Republica Moldova. Până în anul 2021 trebuie să fie procurat echipamentul, care va costa aproximativ 37 de mii de euro și să fie instruit personalul.

De asemenea, urmează a fi revizuit programul de studii pentru a asigura diversitatea culturală religioasă în învățământ.

Potrivit autorităților, una din marile probleme ale Republicii Moldova în privința respectării drepturilor omului este prezența fenomenului torturii în locurile de detenție. Din acest motiv, Republica Moldova a fost condamnată în mai multe cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Experții susțin că documentul este mai calitativ decât precedentele, cu toate că este prea general și nu toate acțiunile preconizate au și acoperire financiară.

Acesta este al treilea Plan național de acțiuni în domeniul drepturilor omului, după cele prevăzute pentru perioadele 2004-2008 și 2011-2014.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău