R.Moldova are în sfârșit un laborator special pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2. Echipamentul a fost donat de UE și OMS

  • 15 Noiembrie 2021 14:29
R.Moldova are în sfârșit un laborator special pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2. Echipamentul a fost donat de UE și OMS

Rep. Moldova are în sfârșit un laborator special pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2. Acum, medicii vor putea să identifice tulpinile virusului, cruciale în lupta cu COVID-19. Echipamentul a fost donat astăzi de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. 

Un laborator de ultimă generație capabil să depisteze noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 va funcționa în următoarea perioadă în Republica Moldova. Echipamentul, în valoare de 400 de mii de euro, a fost donat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco afirmă că sistemul medical este de multă vreme în așteptarea acestui echipament.

„Acest mecanism va furniza informații de importanță majoră, deoarece cunoaștem cu toții că acest virus face parte din categoria virusurilor ARN și ele au o tendință de a acumula erori și poate acumula mai multe mutații într-un timp foarte scurt: de exemplu, într-o lună. Obiectivele cele mai importante pe care ni le punem în față împreună cu sosirea acestui echipament și implementarea lui în Republica Moldova este să identificăm caracteristicile SARS-CoV-2, să monitorizăm transmiterea și răspândirea geografică, să monitorizăm evoluția pandemică aici, la noi”, a declarat Ala Nemerenco. 

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că această donație este încă un exemplu prin care Uniunea susține cetățenii moldoveni.

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19. Echipamentul donat cu sprijinul UE și partenerii noștri de la OMS este un exemplu concret în acest sens. Echipamentul a fost cumpărat de OMS, cu bani oferiți de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „EU pentru Moldova. Sustenabilitatea Sistemului de Sănătate”, a declarat ambasadorul. 

Grație acestui laborator modern, rezultatele testelor vor fi aflate în aceeași zi. Deocamdată nu este clar când va începe să funcționeze laboratorul, întrucât urmează o perioadă de instruire a specialiștilor.  Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează, de altfel, că laboratorul va putea fi folosit și pentru depistarea altor tipuri de viruși, dar și în medicina legală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău