R.Moldova ar trebui să fie pregătită pentru cutremure mai mari de 7 pe scara Richter și ar trebui să ia măsuri de prevenire
-
10 Septembrie 2019 17:10
Republica Moldova ar trebui să fie pregătită pentru cutremure mai mari de 7 pe scara Richter și ar trebui să ia măsuri de prevenire a unor eventuale pierderi, atenționează specialiști în seismologie, întruniți în cadrul unei Școli internaționale de seismologie, care se desfășoară în perioada 9-13 septembrie la Chișinău. Circa 100 de specialiști din mai multe țări participă la acest eveniment, organizat de Serviciul Geofizic al Academiei de Științe din Federația Rusă, cu suportul Academiei de Științe a Moldovei, la Academia de Științe, relateaza Radio Chișinău.
Actuala ediție a Școlii internaționale de seismologie este găzduită de R. Moldova, ținând cont și de faptul că suntem într-o regiune activă din punct de vedere seismologic.
Cutremurele care au loc periodic în zona Vrancea din România, fiind resimțite și în Republica Moldova, au o periodicitate normală, totuși ar trebui să fim pregătiți de un cutremur ce ar depăși magnitudinea 7 pe scara Richter, spune Bogdan Grecu, geofizician la institutul de fizică a pământului din Măgurele, România:
”Din punctul meu de vedere situația actuală e una normală, nu avem nimic ieșit din comun. Sunt cutremure mici, obișnuite, care apar periodic în Vrancea. Ne așteptăm să fie cutremure, dar ne așteptăm să aibă loc și cutremure puternice. Nimeni nu poate face o predicție. Totuși putem fi siguri că vor avea loc în viitor și cutremure de peste magnitudinea 7, care ar afecta zone importante din România și din Bulgaria și Republica Moldova, cum a fost cazul celui din 1986, care a afectat destul de bine Chișinăul”, a spus Bogdan Grecu.
În Republica Moldova sunt necesare activități periodice cu caracter antiseismic, ca în cazul unor cutremure mai puternice, previzibile pentru această zonă, să fie prevenite pe cât e posibil daunele.
Conducătorul Centrului Federal Unic al Serviciul Geofizic al Academiei de științe din Rusia, academicianul Alexei Malovicico, recomandă, pe lângă acțiunile de testare și consolidare a construcțiilor, mărirea numărului stațiilor de măsurări, în scopul unei localizării mai precise a nivelului pericolului seismologic.
”În Statele Unite ale Americii, în California, iar la ei adeseori au loc cutremure cu magnitudinea 6, 7, cu vreo 40 de ani în urmă au început să se ocupe la modul serios de consolidarea construcțiilor care trezeau dubii. Ele au fost pur și simplu demolate și în locul lor construite altele mai sigure din punct de vedere seismologic. Iată că în luna iulie a avut un cutremur cu magnitudinea de 7 și undeva crăpat asfaltul, pe alocuri a plesnit conducta de gaz, dar pierderi mari nu s-au înregistrat și nici jertfe umane”, a precizat Alexei Malovicico.
Potrivit seismologilor, cutremure mai mari de magnitudinea 7 pe scara Richter au avut loc în arealul seismic în care se află și Republica Moldova în anii 1940, 1976, 1986, iar în 1990 au fost înregistrate 2 cutremure cu magnitudinea de 6,9 și 6,4.