R.Moldova ar putea beneficia de 100 de milioane de euro din partea României. Natalia Gavrilița: Discutasem cu Guvernul de la București reanimarea protocolului

  • 19 Noiembrie 2021 09:41
R.Moldova ar putea beneficia de 100 de milioane de euro din partea României. Natalia Gavrilița: Discutasem cu Guvernul de la București reanimarea protocolului

Republica Moldova ar putea beneficia de 100 de milioane de euro din partea României, prin reanimarea protocolului inter-guvernamental dintre cele două state. Anunțul a fost făcut de către premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde a precizat că au existat discuții pe acest subiect cu Executivul de la București.

„Discutasem cu Guvernul României reanimarea acelui protocol de 100 de milioane de euro, care nu a fost cheltuit anterior la timp, cele 65 de milioane să fie crescute până la 100 de milioane, și am discutat ca majoritatea resurselor din această asistență nerambursabilă, și majoritatea din aceste investiții de granturi nerambursaile să meargă pentru proiecte în localități și o parte să meargă pentru sistemul de sănătate și echipamente medicale moderne”a, a declarat premierul Natalia Gavrilița în platoul TVR Moldova.

În 2010, Republica Moldova și România semnau un acord, prin care Bucureștiul se angaja să ofere Guvernului de la Chișinău 100 de milioane de euro. Documentul a expirat pe 28 martie, zi în care statul român anunță că acordul își încetează valabilitate. Astfel, Republica Moldova a pierdut 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010.

Acest lucru s-a întâmplat din cauza că Guvernul de la Chișinău nu a semnat până în luna aprilie, anul curent, protocolul adițional prin care a fost prelungit și extins acordul din 2010. Amintim că, din 2014 și până î prezent, Guvernul României a oferit Republicii Moldova peste 30 de milioane de euro pentru renovarea a peste 1100 de grădinițe.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea premierului Natalia Gavrilița, poate fi urmărită mai jos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău