R.Moldova a urcat 5 poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2020

  • 28 Ianuarie 2021 11:35
R.Moldova a urcat 5 poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2020

Cu un scor de 34 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 115 din 180 de țări și teritorii în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2020, lansat de Transparency International (TI). Republica Moldova a urcat cinci poziții, comparativ cu 2019, când era pe locul 120.

Transperency International Moldova menționează într-un comunicat că, din punct de vedere a combaterii corupției, anul 2020 a fost pentru Republica Moldova unul foarte controversat. Pe de o parte, țara a ieșit din „teascul” unui stat capturat. Pe de altă parte, noii guvernanți au preluat unele scheme criminale, iar Parlamentul le-a oferit cetățenilor „o surpriză de Crăciun”, scoțând de sub masă un pachet  de legi care contravin interesului public.

Doar jumătate din acțiunile Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Integritate și Anticorupție au fost realizate integral, și doar 4 din cele 18 recomandări ale evaluării GRECO privind prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor au fost implementate integral.

Transperency International Moldova mai menționează că, printr-un tertip ghidat de fostul președinte Igor Dodon, Republica Moldova era cât pe ce să cadă într-o capcană financiară, prin semnarea cu Federația Rusă a unui acord de împrumut de 200 de milioane de dolari. Numeroasele scandaluri cu „culioace”, studiile copiilor demnitarilor de rang înalt achitate de persoane sau companii private, călătoriile nestingherite ale lui Vladimir Plahotniuc în preajma Moldovei – toate au surpat încrederea populației în dorința guvernanților de a schimba situația spre bine.

Primele în clasament sunt Danemarca și Noua Zeelandă, care au înregistrat un scor de 88 de puncte. Siria, Somalia și Sudanul de Sud sunt pe ultimul loc, cu 14, 12 și, respectiv, 12 puncte.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău