R.Moldova a solicitat majorarea cotelor de export pentru struguri în UE

  • 20 Octombrie 2017 13:19
R.Moldova a solicitat majorarea cotelor de export pentru struguri în UE

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității creșterii contingentelor tarifare pentru o serie de mărfuri și produse exportate în UE. Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere RM-UE care a avut loc la Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export al R. Moldova la anumite categorii de mărfuri. În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă până la 25 mii tone, prune - 20 mii tone, cireșe - 2 mii tone.

De asemenea, producătorii agricoli sunt dispuși să exporte pe piața europeană produse care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării: grâu - de la 75 mii tone la 250 mii tone, orz - 70 mii tone la 100 mii tone, porumb - de la 130 mii tone la 250 mii tone, zahăr - de la 37,4 mii la 50 mii tone, cereale prelucrate - de la 2,5 mii la 15 mii tone.

Analizând evoluția relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și UE, participanții la reuniune au menționat dinamica pozitivă a acestora, exprimată prin creșterea exporturilor moldovenești pe piața comunitară. A fost accentuat că în primele opt luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri de circa 915 milioane USD, ce constituie 64,13% din totalul exporturilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău