R.Moldova a preluat președinția Comunității Energetice. Autoritățile tac (Mold-street)

  • 27 Ianuarie 2019 11:31
R.Moldova a preluat președinția Comunității Energetice. Autoritățile tac (Mold-street)

De la 1 ianuarie 2019, Republica Moldova a preluat președinția rotativă a Comunității Energetice. Autoritățile în persoana Ministerului Economiei și Infrastructurii nu au anunțat nimic despre preluarea președinției și ce planuri au, potrivit Mold-street.

Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului Comunității Energetice, prioritatea principală a Republicii Moldova în timpul președinției va fi finalizarea discuției și, în final, adoptarea amendamentelor la Tratatul de instituire a Comunității Energiei, notează sursa citată

„Dezbaterea privind amendamentele la tratat se desfășoară deja în ultimii trei ani și este timpul să-l finalizăm înainte de alegerile parlamentare din UE. Sunt necesare modificări pentru a se asigura că Comunitatea Energetică își poate îndeplini obiectivele și poate satisface cerințele unei piețe unice a energiei”, potrivit comunicatului.

Totodată se anunță că în cursul președinției sale, Republica Moldova va pune accentul pe asigurarea unei politici mai coerente privind stabilitatea în producția și consumul de energie.

O prioritate-cheie pentru 2019 este adoptarea obiectivelor 2030 privind energia regenerabilă, eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Comunitatea Energetică prin transpunerea recentului pachet UE privind energia curată pentru părțile contractante ale Comunității Energetice.

De notat că Republica Moldova a mai asigurat în anul 2011 președinția acestei organizații regionale, găzduind și o serie de evenimente, inclusiv Forul Social, Reuniunea Reprezentanților Permanenți la Nivel Înalt și Reuniunea Ministerială a Comunității Energetice.

Tratatul Comunității Energetice a fost semnat pe 25 octombrie 2005. Începând cu noiembrie 2006, Moldova a avut statut de observator în cadrul organizației, iar din mai 2010 este membru cu drepturi depline. Scopul CE este formarea unui spațiu comun de reglementare a pieței de energie pe teritoriul UE și Europei de Sud-Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău