R.Moldova a pierdut 40% din industrie și 12% din populație în urma conflictului transnistrean

  • 20 Februarie 2012 09:48
R.Moldova a pierdut 40% din industrie și 12% din populație în urma conflictului transnistrean

Republica Moldova a pierdut aproximativ 40% din industrie și 12% din populație în urma conflictului transnistrean, transmite Info-prim.

Potrivit expertului economic, Roman Chircă, pe parcursul ultimilor 20 de ani, complexul industrial din regiune a degradat substanțial. Majoritatea întreprinderilor transnistrene au fost supuse unui proces obscur de privatizare, printre principalii investitori fiind cei din Federația Rusă și din Ucraina, afirmă expertul economic Roman Chircă. Investițiile acestora ridică probleme grave de recunoaștere a proprietății în contextul statutului nerecunoscut al regiunii.

Expertul mai spune că pierderea controlului asupra regiunii trasnistrene a avut un impact major asupra evoluției economiei Republicii Moldova, Chișinăul pierzând circa 40% din PIB, independența energetică, precum și a sinergiei, în urma destrămării unui complex economic unitar.

Majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană sunt înregistrate în calitate de agenți economici ai Republicii Moldova, pentru a putea desfășura activități comerciale internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău