R.Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2019
-
23 Ianuarie 2020 09:51
Cu un scor de 32 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 120, din 180 de țări, în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2019, lansat de Transparency International. Republica Moldova a coborât trei poziții, comparativ cu 2018, când era pe locul 117. Indicele Percepției Corupției este evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție, transmite IPN.
Transperency International Moldova menționează că anul 2019 pentru Republica Moldova a fost unul dificil. „S-au schimbat trei guvernări, s-a constituit o alianță situațională care a înlăturat de la putere oligarhul ce a capturat statul, a început să adopte legi menite să demonteze regimul oligarhic. Cu regret, după destrămarea subită a acestei alianțe, prioritățile noii guvernări s-au reconfigurat imediat. În pofida efortului inițial depus în Parlament de a elucida frauda din sistemul bancar, raportul comisiei de anchetă a rămas fără atenția cuvenită. Organele de resort au declarat o intensificare a investigațiilor, însă activele persoanelor implicate în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului, au rămas în controlul acestora”, se menționează într-un comunicat de presă al TI-Moldova.
Experții mai menționează că „deși Procuratura Generală a verificat activitatea procuraturilor specializate, totuși reforma veritabilă a întregului sistem judiciar stagnează”. Potrivit lor, s-a investit masiv în crearea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, dar procesul de recuperare a banilor fraudați trenează în continuare.
Totodată, experții Asociației sunt de părere că pentru a susține statul democratic de drept în Republica Moldova, țările din Uniunea Europeană și din Parteneriatul Estic trebuie să elaboreze și să adopte legi similare Actului Magnitsky, aplicând restricții de circulație și înghețând activele marilor corupți. De asemenea, consolidând cadrul legal de prevenire a spălării banilor, impulsionând activitatea Parchetului European recent creat și facilitând recuperarea activelor fraudate.
În 2019, Republica Moldova s-a situat pe locul 120, comparativ cu Georgia care se află pe locul 44, România – 70, Armenia – 77, Ucraina – 126, Rusia – 137, Uzbekistan – 153, Turkmenistan –165.
Peste 2/3 din țările incluse în clasamentul IPC 2019 au un scor sub 50 puncte, scorul mediu fiind de doar 43 de puncte. În fruntea clasamentului sunt Danemarca și Noua Zeelandă, ambele cu un scor de 87 de puncte, și Finlanda – 86 de puncte. La polul opus se află Siria, Sudanul de Sud și Somalia, respectiv, cu un scor de 13, 12 și 9 puncte