RISE / TV Nord | Sateliții lui Șor la primăria Bălți

  • 01 Noiembrie 2023 09:17
RISE / TV Nord | Sateliții lui Șor la primăria Bălți

Nu e pentru prima dată când Ilan Șor își dorește primăria capitalei de nord. După experiența din 2021, când Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru funcția de primar al mun. Bălți, la scrutinul din această duminică Șor s-a asigurat cu mai mulți candidați. Pe unii îi știe din copilărie, pe alții i-a adus de la Orhei, altul a ajuns după gratii în urma parteneriatului, iar o altă candidată figurează alături de el în raportul Kroll. În contextul în care unii candidați din partea Partidului Șansă riscă să fie excluși din cursa electorală, Șor și-a pus deja în aplicare planul de rezervă, se arată într-o investigație realizată de RISE în colaborare cu TV Nord.

Ilan Șor și-ar fi dorit-o pe Marina Tauber candidată la funcția de primar, Consiliul Electoral al Circumscripției Bălți însă a avut alte planuri, așa că Tauber nu a fost înregistrată în cursă. S-a întâmplat după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, iar potrivit Codului electoral,  persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor” care au dus scoaterea partidului în afara legii, nu pot fi alese. 

Prima, cea pentru care și-a anunțat public susținerea, este Victoria Șapa, candidată din partea Partidului Șansă, o formațiune care se asociază direct cu Ilan Șor.

„Și eu, și Marina Alexandrovna (Tauber) o știm pe Victoria din copilărie. Noi am crescut toți împreună. Victoria este o persoană de încredere, cinstită și muncitoare. (…) Vă garantez că dacă Victoria Șapa va câștiga, voi implementa toate proiectele pe care le-am promis în campaniile electorale anterioare de la Bălți: drumuri, spitale, școli, BălțiLand și multe altele. Vom transforma Bălțiul într-un oraș de vis”.

Victoria Șapa are 36 de ani, iar ultimii 16 nu i-a petrecut în Republica Moldova. Este stabilită în Canada și activează în calitate de agent imobiliar. Anul trecut s-a căsătorit cu un cetățean rus stabilit în SUA, iar nunta au jucat-o în Mexic. Și soțul său, Oleg Semenov activează în domeniul imobiliarelor.

Acesta și-a înființat în iunie 2022 o asociație profesională [n.r. o formă juridică asemănătoare cu cea a unei firme, însă care e autorizată să presteze doar un singur serviciu] și, potrivit declarației de avere depuse de Victoria Șapa la CEC, a încasat anul trecut dividende în valoare de 125 de mii de dolari americani.

Venitul declarat de candidata la funcția de primar este de aproape 26 de mii de dolari. Șapa mai indică o casă și un apartament cu valoare de peste 1,2 milioane de dolari canadieni.

Campania electorală la Bălți Victoria Șapa și-a început-o alături de Marina Tauber. Cele două se afișează alături de copii și bătrâni, și sunt întâlnite cu pâine și sare. Șapa a anunțat că „imediat după victoria noastră”, Tauber va fi numită prim-viceprimar de Bălți.

Candidata Partidului Șansă promite că, în cazul în care va câștiga alegerile, va construi NordLand – un parc de distracții gratuit asemeni OrheiLandului, va asigura transport public gratuit pentru bălțeni, va înființa un cinematograf modern, precum și că va oferi 1000 de lei celor cu pensie mai mică de 5000 de lei.

Continuarea pe RISE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău