RISE | OTIV Trust – societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care Vlad Plahotniuc a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane

  • 04 Octombrie 2021 09:07
RISE | OTIV Trust – societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care Vlad Plahotniuc a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane

Documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale, scrie rise.md.

Nota de plată pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc: 60.000 de euro, anual. Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație.

OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane. Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar.

Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore.

Asiaciti Trust anunța pe pagina oficială că: „Pentru rezidenții anumitor țări, trusturile internaționale pot reduce la minimum taxele pe proprietate și impozitele pe venit. Cu toate acestea, ele sunt mai utile în reglementarea succesiunii la averea familiei și pentru protejarea activelor de o mare varietate de riscuri, oferă intimitate și confidențialitate sporită”.

Trustul OTIV are o structură de funcționare diferită decât cea a unei companii tradiționale.

Societatea OTIV a fost proiectată astfel:

Fondatorul trustului (the Settlor) – Vladimir Plahotniuc.

El este patronul sau bossul organizației. De regulă, preferă să acționeze din umbră, iar în tranzacții îi implică pe interpuși și persoanele sale de încredere.

La acel moment, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședintele Parlamentului. Ne-am uitat în declarația de avere pentru 2011, semnată pe propria răspundere, și nu am găsit nicio mențiune despre afacerea din Noua Zeelandă. La fel a acționat și în următorii ani. Nimic despre Noua Zeelandă, chiar dacă legea îl obliga să declare tot ce are.

Administratorii trustului (the Trustees) – Primul a fost AsiaTrust New Zealand Limited (împreună cu Asiaciti Trust New Zealand Limited).

Această fabrică de companii offshore se ocupă de administrarea trustului în beneficiul fondatorului și al familiei sale, inclusiv duce evidența activelor și gestionează conturile bancare ale trustului.

Al doilea administrator de trust – au devenit avocații ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.

Fondul inițial al trustului – 100 de euro.
Aceștia sunt primii bani ai organizației transferați de fondator pentru a constitui capital social al trustului.

Beneficiarii (The beneficiaries) – Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui).

Ei beneficiază direct de banii trustului.

 

Continuarea investigației citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău