RISE MOLDOVA | #PANDORAPAPERS: Corporația Distracția

  • 22 Octombrie 2021 12:36
RISE MOLDOVA | #PANDORAPAPERS: Corporația Distracția

Afacerile hoteliere Nobil și Codru, clubul de noapte Drive, precum și postul de radio Maestro FM, toate au fost deținute, la un moment dat, de un jurnalist din Kârgâzstan. Doar pe hârtie, evident. Beneficiarul final era altul. Un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc conectat la mai multe dintre afacerile oligarhului, în special la cele pornite în perioada guvernării comuniste. Datele din #PandoraPapers dezvăluie identitățile celor aflați în spatele unui offshore din Belize care, de-a lungul anilor, s-a perindat prin acționariatul a cel puțin șase firme din Republica Moldova, se arată într-o investigație realizată de „Rise Moldova”.

„Într-un viitor foarte, dar foarte îndepărtat, omenirea a ajuns în mult așteptatul rai capitalist. Dar, în agitație și muncă, oamenii au uitat cu desăvârșire de distracție.”

În 1999, asta citea o voce, deformată tehnic, în preludiul unei emisiuni TV prezentată de Vadim Osadchenko, un jurnalist din Kârgâzstan. 11 ani mai târziu, însuși Osadchenko va deveni proprietarul unei adevărate corporații de distracție și relaxare. Dar nu în Kârgâzstan, ci în Republica Moldova.

ACȚIONARUL

Două documente, obținute de RISE Moldova în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers și datate cu iulie 2010 și august 2011, îl prezintă pe Osadchenko asociat unic al Entertainment & Publicity Investment LTD, o companie din paradisul fiscal Belize.

Ambele documente au fost elaborate de aceeași firmă de registratură și erau adresate Financial Intelligence Unit, o agenție guvernamentală din Belize menită să controleze fluxurile financiare ale țării și să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Evident, Osadchenko era proprietar doar în acte. În viața de zi cu zi, el a continuat să fie jurnalist. În acea perioadă, el lucra la oficiul din Londra al unei televiziuni, conform profilului său de LinkedIn, iar acum e moderator la biroul din Kârgâzstan al postului rus de radio Sputnik.

Inițial, acesta a evitat să discute la subiect, „mai ales la telefon.” Ulterior, după ce i-am expediat mai multe întrebări în scris, Osadchenko a acceptat să vorbească, insistând că aude pentru prima data despre firma din Belize și că habar nu are cum numele lui a ajuns să figureze în documentele companiei din America Centrală. „Din câte știu, eu nu sunt și nici nu am fost asociat în această companie”, ne-a declarat el.

Totodată, Osadchenko a ținut să precizeze că, prin 2009-2010, în timp ce se afla în capitala Federației Ruse, și-a pierdut pașaportul. Ne-a și expediat un certificat, obținut de la autoritățile din Kârgâzstan, care ar demonstra acest lucru. Documentul nu prevede expres că Osadchenko și-a pierdut actul de identitate, ci că, în 2010, la trei după ce i-a fost eliberat un pașaport, i s-a dat unul nou.

Doar că datele din #PandoraPapers îl leagă pe Osadchenko și de o altă firmă din Belize. Se numește Vados International Media Group și, în 2010, era suspectată de către autoritățile din Kazahstan de spălare de bani.

Citiți continuarea investigației pe RISE.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău