RISE Moldova | ONG-ul unui deputat rus transporta în Transnistria mărfuri de contrabandă

  • 30 Iunie 2017 10:44
RISE Moldova | ONG-ul unui deputat rus transporta în Transnistria mărfuri de contrabandă

Organizația necomercială a deputatului Dumei de Stat a Federației Ruse, Aleksei Juravliov, a transportat câțiva ani la rând în regiunea transnistreană a Republicii Moldova mărfuri de contrabandă în proporții deosebit de mari, fără a declara marfa la Serviciul Vamal al Moldovei, transmite IPN cu referire la investigația jurnalistică a Asociației reporterilor-investigatori RISE Moldova.

,,Organizația autonomă necomercială ,,Integrarea eurasiatică” (ANO ,,EI”) este din anul 2013 unul dintre principalii furnizori de ajutor umanitar pe linia programului de caritate al Guvernului Rusiei. În timp ce din partea Rusiei activitatea acesteia este tutelată personal de Dmitri Rogozin, viceprim-ministru, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Transnistria, autoritățile moldovenești nu cunosc nimic despre finanțarea acestui program guvernamental rusesc, precum și despre mărfurile transportate de către această organizație în regiunea transnistreană“, scriu autorii investigației în materialul cu titlul ,,Ajutor umanitar de contrabandă pentru Transnistria”.

După cum au stabilit ziariștii, în perioada anilor 2013-2014 organizația de caritate a lui Juravliov a expediat din Rusia în regiunea transnistreană a Moldovei, ocolind vama moldovenească, 8 ambulanțe, 4 troleibuze și un microbuz pentru administrația republicii nerecunoscute.

Comparând prețurile de piață ale ambulanțelor similare, procurate de către ANO ,,EI” în Rusia, ziariștii au ajuns la concluzia că ,,numai pentru cele 8 ambulanțe pentru bolnavii din Transnistria s-ar fi putut economisi peste 340 de mii de dolari”.

,,Totodată, la Serviciul Vamal al Republicii Moldova ne-au asigurat, că ,,în bazele de date” nu au fost înregistrate cazuri de transportare a ambulanțelor, a troleibuzelor și a altor mijloace tehnice, expeditorul cărora ar fi ANO ,, Integrarea eurasiatică”, comunică RISE Moldova.

,,Mărfurile importate în regiunea transnistreană fără controlul vamal al inspectorilor moldoveni sunt de contrabandă, dat fiind faptul că, în conformitate cu normele internaționale, Transnistria se consideră o parte a Republicii Moldova”, au conchis ziariștii cu referire la răspunsul oficial al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

La rândul său, Gheorghe Balan, viceprim-ministru al Republicii Moldova pentru problemele reintegrării, a explicat că ANO ,,Integrarea eurasiatică” nu este identificată în Registrul organizațiilor necomerciale”.

  ,,Potrivit cerințelor internaționale, orice activitate sau interacțiune a unui stat străin cu structurile reale din Tiraspol trebuie să fie coordonate în prealabil cu autoritățile constituționale ale Republicii Moldova”, a explicat viceprim-ministrul  Guvernului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău