Rise Moldova/ ”Kremlinovici” – o investigație despre influența rusă în politica R.Moldova (Revista presei)

  • 20 Octombrie 2020 09:28
Rise Moldova/ ”Kremlinovici” – o investigație despre influența rusă în politica R.Moldova 
(Revista presei)

Revista presei din 20 octombrie 2020

Rise Moldova publică o investigație despre implicarea administrației prezidențiale a Federației Ruse în politica internă a Republicii Moldova și influența pe care o are asupra unor politicieni moldoveni. Investigația se întitulează ”Kremlinovici” – după numele de cod pe care l-ar utilizat actualul președinte, Igor Dodon, într-un chat secret, în care discuta cu politicieni, funcționari și angajați ai securității din Republica Moldova. Jurnaliștii afirmă că au avut acces la un telefon mobil care i-ar fi aparținut lui Igor Dodon în 2017, care le-a fost transmis de o persoană necunoscută. De asemenea, jurnaliștii spun că au avut acces la ”arhiva Cernov” - o serie de documente obținute de Dossier Center ca urmare a unei scurgeri de informații de la administrația prezidențială rusă. Moscova a primit în repetate rânduri de la politicienii moldoveni textele discursurilor lor la evenimente locale și internaționale, iar agenții ruși editează uneori textele discursurilor politicienilor moldoveni și le scriu ideile principale ce trebuie prezentate în cadrul unor evenimente publice, mai arată investigația Rise Moldova, publicată în limba rusă.

Avem dovada că Dodon este un informator al serviciilor secrete ruse, iar politica externă „echilibrată” este ghidată de Kremlin, în interesul Rusiei. CEC ar trebui să-l excludă din cursă”, consideră analistul politic Nicolae Negru, citat de Ziarul Național. Potrivit lui Nicolae Negru, această investigație, care dezvăluie doar vârful icebergului, ar trebui trimisă ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. „El îl admonesta, săptămâna trecută, pe Ambasadorul SUA că s-ar implica în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și i-ar împiedica pe moldoveni să-și hotărască ei înșiși soarta, știind prea bine cine de fapt își bagă nasul cu adevărat în oalele statelor vecine cu Rusia”, a subliniat Nicolae Negru.

Concluziile sunt două – Igor Dodon este un om slab și controlat și nu poate să dețină o asemenea funcție ca cea de președinte. Și a doua – avem instituții foarte slabe”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu la TV8, în replică la investigația Rise Moldova.  Întrebată, dacă are consultanți internaționali în staff, Maia Sandu a declarat că toți membrii echipei sale sunt cetățeni ai R. Moldova. „În staff-ul meu nu este niciun consultant străin, toți sunt cetățeni ai R. Moldova. Problema lor este că ei nu raportează. Nu este o ilegalitate să angajezi consultanți din exterior, dar problema că ei nu raportează asta”. Totodată, Maia Sandu susține că reprezentanții PAS au mers la SIS ca să afle despre consultanții internaționali pe care, potrivit liderei PAS, Igor Dodon i-ar fi angajat pentru campania electorală.

 

Moldovenii cred mai mult în falsurile despre pandemie, arată datele unui sondaj Watchdog.md, citat de Cotidianul. Potrivit cercetării, unul dintre cele mai răspândite falsuri (43,2%) printre moldoveni este acela că virusul a fost creat pentru a impune vaccinarea tuturor cu cipuri. O altă minciună cu mare popularitate printre moldoveni este cea precum că Bill Gates ar fi inventat SARS-CoV-2 (42,4%).

În tableta sa pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan se referă la lipsa măsurilor luate de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.  ”În RM, pe de altă parte, cu toate că numărul deceselor crește, cu toate că virusul infectează tot mai multe persoane, cu toate că republica nu are vaccin, domnesc haosul și neputința, secondate de neputința conducătorilor. Totul e lăsat în voia sorții. Oamenii cu măștile sub bărbii sau chiar fără măști pot fi văzuți zilnic în transportul în comun și magazine. Situația e într-adevăr gravă. Acum două-trei luni, nu prea aveam cunoștințe infectate cu Covid. Acum sunt destul de multe. Ba chiar știu oameni care au decedat din cauza Covidului. Ar trebui să existe măcar o zdreanță de ordine, măcar o vagă încercare de a opri numărul morților. Un soi de mobilizare și responsabilitate care să ne ajute pe noi și pe medicii obosiți. Dar în Chișinău așa ceva nu se poate face”, constată autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău