RISE Moldova invocă escrocherii comise de o platformă de caritate. Procuratura are un dosar penal deschis în acest caz

  • 19 Februarie 2018 21:48
RISE Moldova invocă escrocherii comise de o platformă de caritate. Procuratura are un dosar penal deschis în acest caz

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale, scrie RISE Moldova într-o investigație publicată astăzi, 19 februarie, în care este vizată platforma Caritate.md.

Pe de altă parte, cofondatoarea platformei, Svetlana Sainsus, susține că nu poartă nicio vină și că a fost ponegrită fără nicio dovadă. Pe o rețea de socializare, aceasta a folosit un limbaj licențios la adresa jurnalistei care a semnat materialul, transmite IPN.

„Bravo, rise.md pentru un reportaj plin de „dovezi”. Liuba Sevciuc, dar convorbirile care le ai ale mele personale de ce nu le publici? unde de 2 ani deja mă terorizează și mă sperie domnul X că o să ma distrugă! ca încurc! că sunt prea mare erou! Ca ați primit bani buni pentru reportaj! de ce nu publici? (…) A spus cineva ca am luat vreun leu? imi este scarba de reportajul vostru si de „dovezi”! Nu am luat mai mult ca tine Liuba nu retrai!”, a scris Sainsus pe Facebook.

Contactat de IPN, procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc, a declarat că în dosarul penal deschis pe acest caz a fost expediată, încă în luna iulie, o comisie rogatorie în câteva țări în care organele competente de acolo ar trebui să confirme sau să infirme declarațiile expuse în investigația RISE Moldova. Rezultatele comisiei rogatorii nu sunt gata, respectiv, ancheta nu poate fi finalizată și nici intra într-o altă fază decât cea a urmăririi penale.

„Investigația făcută în cadrul dosarului de către PCCOCS este una mult mai amplă și cuprinde inclusiv circumstanțele expuse în investigația RISE. Ce ține de investigație, nu putem intra într-o altă fază a desfășurării urmăririi penale atât timp cât nu avem probe clare și pertinente, nu doar declarații. Urmează să avem probe certe dacă s-au făcut sau nu transferuri de bani sau intervenții. Din acest motiv suntem încă la etapa urmăririi penale”, a spus Vitalie Busuioc.

Într-o reacție oficială, RISE Moldova susține că va depune o plângere la Procuratura Generală referitor la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții Caritate.md asupra jurnaliștilor RISE Moldova. Potrivit RISE, la scurt timp, după publicarea teaserul-ui investigației video, Alexandru Rusnac, unul dintre fondatorii Fundației „Sfântul Gheorghe” – proprietara Caritate.md, au trimis jurnalistei RISE, Liuba Șevciuc, mai multe mesaje de intimidare.

În continuare, pe Caritate.md a fost plasată poza jurnalistei cu mesajul „Îi cerem ei ajutor”. Până, dar și după publicarea anchetei, jurnaliștii susțin că au primit numeroase mesaje și apeluri telefonice de la persoane care se prezentau ca fiind „de la doamna Svetlana”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău