Rise Moldova | Banii din spatele uniformei: Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați în scandaluri legate de angajări fictive

  • 26 Octombrie 2021 12:01
Rise Moldova | Banii din spatele uniformei: Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați în scandaluri legate de angajări fictive

Mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați în scandaluri legate de angajări fictive. RISE Moldova a urmărit cazul unui fost șef de secție de la Centrul Național Anticorupție (CNA) care a ieșit la pensie pe poarta de la Poliția de Frontieră. Pe hârtie, el a lucrat mai puțin de o lună și a plecat cu indemnizația unică la eliberarea din funcție. „[…] Acesta a fost ultimul meu loc de muncă în organele de drept, iar la momentul depunerii raportului de demisie aveam statut de polițist de frontieră. […] La depunerea raportului de demisie eu nu am solicitat să mi se achite careva compensații sau indemnizații. După demisie, am aflat că mi-a fost achitată și indemnizația de eliberare”, afirmă fostul angajat CNA. Un avertizor de integritate din cadrul instituției susține că noul coleg nu s-a afișat la birou nicio zi, însă a fost plătit cu bani publici. Avertizorul a raportat acest caz către Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, dar și la CNA. În final s-a ales cu intimidări și cu demisia pe masă, iar acum este în drum spre CEDO.

Potrivit sursei citate, Virgiliu Mîțu a devenit angajat al Serviciului Vamal în 1999. Aici a lucrat mai mult de zece ani, iar ultima funcție deținută a fost cea de director al Direcției generale fraude vamale. În 2010, după o reformă internă, el a fost eliberat din funcție. Însă, în același an, prin judecată Mîțu a revenit la birou.

Ulterior, au urmat alte procese.

Mîțu cerea să-i fie acordat concediu pe mai mulți ani și un ajutor material. De cealaltă parte, Serviciul Vamal îl căuta pe fostul angajat de la fraude vamale că să recupereze aproximativ 20 de mii de lei, încasați silit printr-un executor judecătoresc de la instituția vamală.

În iulie 2011, fostul șef al Direcției generale fraude vamale a trecut într-o altă poziție publică, fiind angajat în cadrul CNA. În același an, el și-a cumpărat două automobile în valoare totală de aproximativ o jumătate de milion de lei. Un BMW și un SUV de marcă Honda. Detalii, AICI

În următorii ani, pe lângă cele două automobile, el mai declara trei case și mai multe terenuri, unele fiind moștenite, iar altele – primite prin donație.

Spre finalul anului 2015, Mîțu – din poziția de șef de direcție din cadrul CNA, a fost detașat în funcția de consilier al ex-ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Deja în următorul an, CNA a încercat să scape de Mîțu. Mai exact, în iunie 2016, el a fost eliberat din funcție. Astfel, șeful de secție de la CNA a mers în instanță și a cerut să fie restabilit dar și să primească salariul pentru perioada în care a absentat forțat de la locul de muncă.

Printr-un răspuns, CNA ne-a explicat că fostul lor angajat a fost eliberat în urma unor modificări interne. La modul practic, funcția lui a fost lichidată.

La scurt timp, fostul șef de secție de la CNA le-a spus judecătorilor că deja s-a răzgândit și renunță la litigiu. Motivul: s-a înțeles cu CNA. Astfel, pe 2 august 2016, el revine la Centrul Anticorupție. Detalii, AICI

Centrul Național Anticorupție: Ordinul CNA din 23 iunie 2016 a fost anulat. Temei fiind soluționarea pe cale amiabilă a cauzei civile Mîțu Virgiliu vs CNA cu privire la restabilirea în serviciu. În consecință, acesta a fost restabilit într-o altă funcție cu statut special din Centru, conform studiilor și calificării profesionale deținute.

Pe 29 septembrie, adică la nici două luni de la revenire, el pleacă din nou. De această dată este eliberat prin transfer într-o altă instituție publică.

Citiți conitnuarea investigației pe RISE.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău