RISE: Dosarul Bogdan Olteanu și legătura cu Republica Moldova

  • 01 August 2016 11:05
RISE: Dosarul Bogdan Olteanu și legătura cu Republica Moldova

Banii pe care viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, i-ar fi luat mită ar fi fost folosiți de firme controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu pentru a cumpăra acțiuni ale unor întreprinderi, inclusiv din Republica Moldova.

RISE  România publică o investigație, însoțită de documente care ar putea confirma că firma off-shore de pe conturile căreia ar fi fost scoși banii ce i-ar fi fost dați mită lui Bogdan Olteanu a tranzacționat mai multe milioane de euro, cumpărând acțiuni la societăți din România și Republica Moldova, la prețuri umflate. 

Astfel, potrivit sursei citate, în Republica Moldova, în 2008, una din companiile controlate de Sorin Ovidiu Vântu a devenit acționar majoritar la banca Investprivatbank. Dacă pe bursă acțiunile valorau puțin peste 6 milioane de euro, acestea au fost achiziționate  la un preț de șapte ori mai mare. Un an mai târziu, Banca Națională a Moldovei a retras licența de funcționare a Investprivatbank și a numit un lichidator care să-i administreze patrimoniul și să-i îndestuleze pe deponenți prin vânzarea bunurilor băncii. Tot în Moldova, și tot la prețuri supra-evaluate, au fost cumpărate acțiuni la foste societăți de stat: Magistrala, Conmec, Agat, Mezon, Semnal și Fabrica de Conserve din Coșnița, scrie RISE.

Vom aminti că Bogdan Olteanu a fost reținut vineri de procurorii DNA, potrivit cărora, pe când era președinte al Camerei Deputaților, acesta ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu mită de 1 milion de euro și ar fi intervenit pentru ca jurnalistul Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Înalta Curte de Casație și Justiție de la București l-a plasat pe Bogdan Olteanu sub control judiciar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău