Riscurile privind aprovizionarea cu gaze naturale, discutate la Guvern după vizita de la Moscova. Șeful Moldovagaz a anunțat scenariul care va fi aplicat

  • 21 Noiembrie 2019 12:50
Riscurile privind aprovizionarea cu gaze naturale, discutate la Guvern după vizita de la Moscova. Șeful Moldovagaz a anunțat scenariul care va fi aplicat

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru situații excepționale despre scenariul care poate fi aplicat în cazul în care Rusia și Ucraina nu ajung la un acord în privința furnizării gazelor.

Astfel, Vadim Ceban susține că scenariul care poate fi aplicat din punct de vedere tehnic este aprovizionarea cu gaze prin conducta nouă Turcia-Bulgaria, Turkish Stream. Problema e că prin această modalitate, R. Moldova poate primi 12,4 milioane de metri cubi de gaze pe zi în timp ce necesarul în perioada rece a anului este, zilnic, de 15 milioane de metri cubi de gaze, inclusiv regiunea transnistreană. Potrivit lui Ceban, o modalitate ar fi ca această cantitate să fie suplimentată prin schimbul de gaze naturale sau prin încheierea contractelor swap, însă, totuși, există și posibilitatea ca să se asigure necesarul și prin conducta transbalcanică, iar acumj au loc discuții cu operatorii din România și Bulgaria.

„Acum despre partea tehnică și comercializare. R. Moldova trebuie să încheie contracte pentru toate punctele de intrare în Ucraina cu noul operator de sistem de gaze creat conform standardelor europene. Proiectele acestor contracte sunt pregătite, iar săpătmâna viitoare urmează să discutăm cu operatorul și să semnăm contractele”, le-a spus Vadim Ceban jurnaliștilor după ședința Comisiei.

În același timp, Vadim Ceban a menționat, în cadrul întrinurii de la guvern, că noul operator ucrainean nu recunoaște operatorul de gaze din Transnsnistria și urmează să negocieze în vederea faptului că aceste contracte să fie încheiate și cu Tiraspoltransgaz.

Menționăm că șeful Moldovagaz și premierul Ion Chicu s-a întâlnit ieri cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la Moscova unde au discutat, incluisiv despre acest subiect.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
23
Fri
19

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău