Riscul de foamete este ''iminent'' în Afganistan, avertizează ONU

  • 26 Septembrie 2021 13:30
Riscul de foamete este ''iminent'' în Afganistan, avertizează ONU

''Situația din Afganistan este alarmantă'', iar riscul de foamete este ''iminent'' odată cu apropierea iernii și întreruperea serviciilor odată cu revenirea talibanilor la putere, a avertizat într-un interviu acordat AFP șefa Fondului ONU pentru populație (UNFPA), Natalia Kanem.

''Cel puțin o treime din populație riscă o foamete iminentă în această țară", a avertizat Kanem, exprimându-și îngrijorarea în special cu privire la violențele la care sunt supuse "femeile și fetele", inclusiv femeile strămutate.

Ea a spus că vremea aspră de iarnă, care îngreunează transportul, și pandemia vor exacerba o situație deja dificilă.

''Există multe îngrijorări cu privire la modul în care vom putea îngriji și hrăni oamenii", a avertizat medicul panamez, la sediul UNFPA din New York, transmite AFP sâmbătă.

În acest context, primele victime vor fi femeile.

''Nu putem sublinia îndeajuns că femeile și fetele au drepturi care trebuie respectate chiar și în această perioadă de tranziție", a avertizat ea, menționând că Afganistanul are deja "una dintre cele mai ridicate rate de deces la naștere și în timpul sarcinii" din lume.

''De ani de zile, femeile din Afganistan au spus clar că își doresc educație și asistență medicală și că sunt, de asemenea, pregătite, doritoare și capabile să elaboreze programe pentru a-și putea conduce comunitățile", a declarat Natalia Kanem.

În ciuda promisiunilor talibanilor de a fi mai deschiși și mai puțin violenți decât în timpul primului lor regim (1996-2001), semnele nu sunt foarte încurajatoare pentru femei.

Pe de o parte, aceștia sunt mai puțin stricți, par să deranjeze mai puțin femeile pe străzi și le permit să studieze. Pe de altă parte, desființează Ministerul pentru Femei, înlocuiesc femeile cu bărbați în unele administrații și restabilesc neutralitatea de gen în universități.

Natalia Kanem reamintește că, în Afganistan, devastat de decenii de conflict, femeile sunt singurele care întrețin familia, mai ales în zonele cele mai afectate de violență.

De aceea, "sperăm cu adevărat să fim capabili să furnizăm bunuri și produse de bază'' oamenilor din comunitățile mici și "să menținem un sistem de sănătate funcțional".

Oficialul ONU recunoaște că este "dificil" să atingă acest obiectiv "deoarece aeroportul este închis" și "unii profesioniști au părăsit țara".

Dacă sistemul de sănătate se prăbușește, va fi un dezastru total", a declarat Kanem. ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgență în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate din Afganistan.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău