Riscul de cancer asociat alcoolului, un motiv convingător pentru a-i face pe oameni să bea mai puțin (studiu)

  • 08 Iunie 2021 14:11
Riscul de cancer asociat alcoolului, un motiv convingător pentru a-i face pe oameni să bea mai puțin (studiu)

Persoanele care sunt informate cu privire la riscul de cancer asociat alcoolului și sunt încurajate să își numere paharele consumate au tendința să bea mai puțin, conform unui nou studiu realizat în Australia și publicat marți, informează Xinhua.

Cercetarea, realizată în mod randomizat și condusă de oameni de știință de la George Institute for Global Health, a implicat trei sondaje online, efectuate de-a lungul unei perioade de șase săptămâni, la care au participat 8.000 de adulți reprezentativi pentru publicul general australian care obișnuiește să consume băuturi alcoolice.

Acest studiu a fost prezentat în Addictive Behaviours.

Unii dintre participanții la aceste sondaje au văzut mesajele publicitare răspândite de guvernul statului Australia de Vest, prin care băutorii erau informați că alcoolul crește riscul de cancer, iar alții au avut acces la informări cu privire la modul în care își pot schimba obiceiurile de băut. Un alt grup de participanți a avut acces la ambele tipuri de mesaje de informare.

Ulterior, a fost măsurat efectul acestor informări asupra tentativelor consumatorilor de a reduce frecvența și cantitatea reală de alcool consumată.

''Am descoperit că o combinație a informațiilor despre alcool și cancer cu o acțiune practică specifică - numărarea băuturilor - a condus la reducerea cantității de alcool'', a declarat autoarea principală a studiului, Simone Pettigrew, cercetătoare la George Institute for Global Health.

Studiul a constatat că mesajele de informare cu privire la faptul că alcoolul cauzează cancer îi fac pe oameni să dorească să bea mai puțin, iar încurajarea lor să numere porțiile de băutură consumate îi ajută în acest sens.

Potrivit lui Pettigrew, multe persoane nu cunosc faptul că alcoolul este cancerigen, iar din cauza resurselor limitate disponibile pentru campanii de reducere a riscurilor asociate alcoolului este important să se afle ce mesaje rezonează cel mai bine pentru a se asigura eficacitatea acestora.

Conform estimărilor, unul din șase australieni consumă alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni de-a lungul vieții. De asemenea, unul din patru australieni consumă cel puțin lunar alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni în perioada imediată.

Pettigrew a precizat că în Australia consumul de alcool în cantități nocive reprezintă o problemă majoră de sănătate, asociată cu un risc crescut de leziuni, boli cronice, inclusiv tipuri de cancer asociate alcoolului, și deces prematur. În acest sens, chiar și persoanele care consumă alcool cu moderație prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău