Risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi

  • 03 Martie 2018 11:50
Risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi

Stratul de zăpadă este instabil și există risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Munții Bucegi, până sâmbătă, la ora 20.00, au anunțat meteorologii.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional ”Transilvania Sud” Sibiu, riscul producerii avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi, atât la altitudini de peste 1.800 de metri, cât și sub 1.800 de metri, este de trei pe o scară de la unu la cinci, reprezentând risc însemnat.

La altitudini de peste 1.800 de metri, ”stratul de zăpadă de la suprafață depus în ultima perioadă este puțin stabilizat, iar sub el se găsesc plăcile mai vechi de vânt. Sub acestea, stratul este alcătuit din cristale fine, fațetate și de tip cupă, cu mai multe cruste intercalate. Sub acțiunea vântului, în zonele de creastă se vor forma noi placi de vânt. Pe pantele mai înclinate stratul de zăpadă de la suprafașă poate aluneca peste plăcile aflate dedesubt. Riscul declanșării avalanșelor va fi amplificat chiar și în condițiile unei slabe supraîncărcări cu turiști sau schiori, iar în cazuri particulare pot fi angrenate depozite mai mari de zăpadă”, precizează meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini sub 1.800 de metri riscul producerii avalanșelor este tot însemnat, deoarece stratul puțin stabilizat de la suprafață, depus în ultima perioadă, măsoară 30-40 cm, dar în zonele adăpostite sunt acumulări mai însemnate.

”Acest strat se va umezi și tasa ușor în următoarea perioadă. Pe versanții suficient de înclinați vor fi posibile curgeri sau avalanșe de suprafață de dimensiuni mici sau medii, în special la peste 1600 m. Riscul va fi amplificat în condiții de supraîncărcare cu turiști sau schiori, iar în anumite situații pot fi angrenate și porțiuni din staturile aflate dedesubt”, adaugă meteorologii, citați de MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău