RIDICAȚII. MĂRTURII DIN SIBERIA | Regizorul Ciprian Mega: Printre puținii care a avut curajul să spună adevărul într-o epocă a minciunii a fost preotul Gheorghe Calciu (AUDIO)

  • 11 Decembrie 2021 11:06
0%
00:00:00
00:00:00

Avanpremiera unui film artistic ce tratează tema represiunilor comuniste, a avut loc recent la Chișinău. Pelicula „Glasul care strigă în pustie” este realizată de regizorul Ciprian Mega, preot din Oradea, și relatează destinul preotului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, persecutat în perioada comunistă pentru curajul de a se opune sistemului.

Prin filmul „Glasul care strigă în pustie” își propune să readucă  în atenția spectatorilor o personalitate distinctă, cea a preotului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care a fost unul dintre puținii ce au avut curajul să spună adevărul într-o epocă a minciunii, fapt pentru care a fost deținut timp de 21 de ani în închisorile comuniste, spune regizorul Ciprian Mega: „Am ales perioada de înainte de cea de-a doua detenție. Când părintele G. Calciu-Dumitreasa și-a rostit cele 7 cuvinte către tineri, pe care dacă le citim acum – detașat de perioada istorică în care au fost rostite – poate ni se par demonetizate. Dar în perioada aceea când Bisericii i se punea pumnul în gură, iar preoții nu avea curajul să vorbească nici măcar despre Evanghelie în mod liber, părintele Gheorghe Calciu vorbea despre un lucru greu de găsit în acea epocă – despre libertatea interioară, despre libertatea de conștiință. El acuza sistemul bisericesc, preoții care cedaseră și nu vorbeau, de exemplu, despre dărâmarea bisericilor din București. Părintele Calciu predica în fiecare miercuri la capela seminarului teologic, acolo  rostea câte o meditație. Inițial l-au ascultat, s-au scandalizat și nu i-au permis să mai vorbească, i-au închis biserica. Atunci el a vorbit din fața bisericii, apoi din fața porților. La ultimele două predici i-au permis să intre în locaș, pentru că știau că se va declanșa o adevărată avalanșă, împotriva părintelui și a familiei lui”.

Filmul „Glasul care strigă în pustie” a fost prezentat și la Chișinău, cu suportul studioului OVH și a lui Virgil Mărgineanu. La avanpremiera din Chișinău, care s-a produs cu sala plină, trezind emoții răscolitoare în sufletele spectatorilor, regizorul Ciprian Mega a fost însoțit de renumitul actor român, Dorel Vișan, interpretul unui rol principal. Filmul „Glasul ce strigă în pustiu”, a fost realizat în penitenciarele de la Pitești și în Oradea, în distribuție fiind antrenați pe lângă Dorel Vișan, nume sonore precum Costel Cașcaval, Ela Ionescu ș.a. Pelicua va fi demonstrată în cinematografele din Țară, precum și la postul românesc Prima TV.

Ciprian Mega a debutat ca regizor cu surtmetrajul Nunta lui Iov (2015), care a fost selectat la Festivalul Internațional de film de la Cannes. O altă peliculă a sa, Dimineața care nu se va sfârși (2016) a fost distinsă cu mai multe premii la festivaluri internaționale.

Mai multe detalii despre film și despre protagonistul lui, părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa puteți afla audiind interviul cu regizorul Ciprian Mega și producătoarea Laura Mega, de la studioul Eirina Film, Oradea. (AUDIO)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău