RIDICAȚII, MĂRTURII DIN SIBERIA | Istorii scrise despre deportații din Bravicea, de Asea Timuș (AUDIO)
-
08 Ianuarie 2021 10:20
La opt decenii de la primele arestări și deportări din Basarabia organizate de regimul sovietic bolșevic, satul Bravicea, Călărași, are dovada adevărului istoric - cartea „Istorii scrise despre deportații din Bravicea”, semnată de Asea Timuș, doctor în științe agrare, originară din această localitate.
Volumul a apărut recent, în decembrie 2020, la editura „Lexon-Prim”, și conține mărturii, documente, fotografii despre familiile deportate din localitate, relatate și oferite de către urmașii celor care au trecut prin calvarul cauzat de sistemului totalitar comunist.
În perioada 1940-1949, au fost deportate, condamnate sau executate peste 100 de persoane din Bravicea. Cei mai mulți, 98 de oameni, bărbați, femei, copii, bătrâni, în total 34 de familii, au fost ridicați în 1949, în cadrul celui mai mare val de deportări din Basarabia.
Cartea relatează istoria a șase familii deportate din Bravicea: Batâru, Munteanu, Țarnă, Dianu, Iovu, Zamă, care au fost ridicați și duși în Kurgan.
Ascultați, în cadrul emisiunii RIDICAȚII de la Radio Chișinău, cum a fugit Tămăruța din Siberia înapoi în Moldova fără acte și bani, cum și-a pierdut Sârghi Zamă piciorul în timpul „călătoriei” spre Siberia și cum își construia singur protezele din lemn, cum și-a regăsit Costea Țărnă calul lui în grajdul colhozului, iar murgul și-a recunoscut stăpânul după 8 ani, când a revenit la Bravicea din Siberia.