RIDICAȚII – MĂRTURII DIN SIBERIA/ Veronica Herța: Bunicul a avut coșmaruri legate doar de acel vagon (AUDIO)
-
29 Februarie 2020 13:20
”Ceea ce a suferit familia mea, ca și miile de alte familii, este extrem de grav, dacă bunicul meu, care a fost în Războiul al II-lea Mondial și moartea a trecut pe lângă el de trei ori în timpul războiului și a scăpat, atunci când era pe patul de moarte niciodată nu a visat războiul. El a visat și a avut coșmaruri doar legate de acel „vagon”.
Economista și politiciana Veronica Herța, membră a consiliului municipal Chișinău partea Partidului Liberal, a pledat pentru restabilirea dreptului de a călători gratis în transportul public pentru persoanele deportate. Problema aceasta este apropiată pentru sufletul său, deoarece și buneii ei au fost deportați, Chiril și Ulita Herța, ridicați la 6 iulie 1949, din satul Valea Perjei, Taraclia, iar tatăl său a fost născut în Siberia.
“Am fost informată de mai mulți deportați că au fost rugați să coboare din transport la prezentarea legitimațiilor. Oare e corect ca acești oameni să fie umiliți iarăși în public? A scoate acest privilegiu la transport, pentru cei care au fost umiliți atunci, cu 70 de ani în urmă fiind luați, în miez de noapte și încărcați în alt gen de transport - vagoane pentru transportarea vitelor, este semnificativ. Cred că agenda acestor persoane este stabilită la Moscova și ei nu doresc că aibă restanțe la această temă pentru acasă, motiv pentru care îndrăznesc să-și bată joc în continuare de neamul nostru.
Problema noastră cea mai mare este că în acești 30 de ani de independență, pe lângă faptul că am mai pierdut din hărnicia, simțul gospodăresc, am mai pierdut și din ceea ce înseamnă demnitate națională. Dar demnitatea, precum știm, este coloana vertebrală a sufletului, iar asta înseamnă să nu-ți uiți istoria, pe cei care au avut de suferit…”, consideră Veronica Herța.
Numărul persoanelor deportate din Basarabia, conform estimărilor, este de câteva sute de mii. La moment, în viață au rămas câteva mii de persoane. În Chișinău locuiesc circa 1800 persoane deportate, dar potrivit Valentinei Sturza, președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, majoritatea sunt la pat și pot fi numărați pe degete cei care sunt în stare să circule cu transportul public.