Ridicarea construcțiilor în zona de protecție a rețelelor de alimentare cu apă, sancționată

  • 14 Iulie 2016 14:54
Ridicarea construcțiilor în zona de protecție a rețelelor de alimentare cu apă, sancționată

În primul trimestru al anului 2016, au fost depistate circa 30 de construcții ilegale în zona de protecție a rețelelor publice de alimentare cu apă și de canalizare, iar proprietarii acestora au fost sancționați.

Potrivit datelor SA „Apă-Canal Chișinău”,  ca urmare a hotărârilor judecătorești, în mai multe cazuri s-a decis demolarea construcțiilor inițiate ori strămutarea rețelelor din contul celor sancționați, transmite IPN.

Numeroase construcții neautorizate sunt depistate în cazul verificării stării rețelelor de apă și de canalizare. La depistarea acestora, sunt întocmite procese-verbale de constatare, cu transmiterea ulterioară spre examinare comisiilor administrative de pe lângă Pretura de sector. Persoanele care au admis încălcările respective sunt amendate, totodată dosarele deschise sunt transmise în instanță de judecată.

Furnizorul atenționează că toate construcțiile ilegale în zona de protecție a rețelelor creează dificultăți pentru echipele de intervenție, mai ales în procesul de remediere a avarierilor la rețelele publice de alimentare cu apă și canalizare. În astfel de situații, operatorul nu poate efectua lucrările necesare de remediere conform termenelor stabilite, înregistrând pierderi de apă colosale. Totodată, consumatorii afectați nu pot beneficia de serviciile de alimentare cu apă conform parametrilor necesari.

Și plantarea arbitrară a arborilor  în apropiere nemijlocită de rețele este o problemă. Chiar dacă în actele normative este indicată distanța de minimum doi metri de zona de protecție a rețelelor, avarierile la conductele cu diametre mari nu pot fi remediate în timp util, fiind necesară respectarea unei distanțe de circa 10 metri.

Pentru desfășurarea lucrărilore, echipele „Apă-Canal Chișinău” trebuie să apeleze la reprezentanții Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” pentru solicitarea defrișării arborilor. Iar obținerea acordului necesar tergiversează lucrările, ceea ce nemulțumește consumatorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău