Ridicarea avertismentelor de tsunami după evacuări masive de-a lungul coastelor Pacificului

  • 05 Martie 2021 10:36
Ridicarea avertismentelor de tsunami după evacuări masive de-a lungul coastelor Pacificului

Avertismentele de tsunami de-a lungul coastelor Pacificului au fost ridicate unul după altul vineri, după evacuarea pe terenuri mai înalte și în interiorul teritoriilor a zeci de mii de locuitori din zonele de coastă din Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Vanuatu și alte insule, relatează AFP.

Un seism cu magnitudinea 8,1 a avut loc lângă Insulele Kermadec din Pacific (nelocuite), care fac parte din Noua Zeelandă. Cutremurul, produs la ora locală 08:28 (19:28 GMT joi), a fost precedat de seisme cu magnitudinile 7,4 și, respectiv, 6,9 în aceeași regiune și a declanșat o serie de avertismente de tsunami.

Noua Zeelandă a fost prima care a anulat ordinul de evacuare câteva ore mai târziu, la scurt timp după ora 00:00 GMT vineri, declarând că "cele mai mari valuri au trecut".

Alerta de tsunami a fost "ridicată în toate teritoriile franceze din Pacific" vineri, a postat pe Twitter ministrul Teritoriilor franceze de peste mări, Sebastien Lecornu.

Cel mai înalt val, de un metru, s-a produs în Noua Caledonie pe insula Maré, în arhipelagul Insulelor Loialității, în timp ce în insula Pines (insula Pinilor), în Yate și în Noumea au fost observate valuri între 45 și 80 de centimetri, a declarat siguranța civilă locală, menționând că nu au fost semnalate pagube.

Pe Insulele Wallis și Futuna, alerta a fost retrasă la ora 11:38 (23:38 GMT joi). "Populația se poate întoarce pe coastă", a anunțat Administrația superioară a acestui teritoriu situat la aproximativ 16.000 km de Franța continentală.

Serviciile de urgență neo-zeelandeze au ordonat evacuarea zonelor de coastă pe întinderi mari din nordul Noii Zeelande. "Nu stați acasă!", le-a cerut locuitorilor Agenția națională de gestionare a situațiilor de urgență.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific (PTWC), situat în Hawaii, a avertizat că valuri de până la trei metri înălțime pot atinge Noua Caledonie și Vanuatu.

În Polinezia Franceză, alerta a fost declanșată joi dimineață (în jurul orei 23:00 GMT). Deși nivelul creșterii apelor a fost mai mic decât se prognoza, laboratorul de geofizică din Tahiti a rămas în alertă. "Suntem pe o cinetică rapidă, cu foarte puțin timp să reacționăm", a declarat pentru AFP directorul său, Stéphane Quema.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific a adăugat că valuri mai mici ar putea să lovească țări aflate la mare distanță de epicentrul cutremurului precum Japonia, Rusia și Mexic, precum și țărmuri din America de Sud.

Peru a lansat joi seară un avertisment de tsunami pe coasta sa de 3.000 de km, însă fără ordin de evacuare pentru moment. "Sosirea (...) valurilor este așteptată în zori, pe 5 martie", a declarat Centrul național pentru operațiuni de urgență (Coen) pe Twitter.

În Chile a fost declanșată "o alertă galbenă pentru municipalitățile de pe coastă" și a fost instituită "o stare de precauție care impune evacuarea preventivă a zonelor de plajă în fața unui mic tsunami cu valuri care pot atinge un metru", potrivit Biroului național pentru situații de urgență (Onemi).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău