Riadul va primi suplimentar soldați și materiale americane

  • 13 Octombrie 2019 09:35
Riadul va primi suplimentar soldați și materiale americane

Arabia Saudită va "primi" suplimentar soldați și echipament militar pe care Statele Unite au decis să le desfășoare în regiunea Golfului aflat sub puternice tensiuni, a declarat sâmbătă o sursă din Ministerul Apărării citată de agenția oficială de presă SPA, notează AFP, preluat Agerpres.

Washingtonul a aprobat vineri trimiterea mai multor mii de militari în Arabia Saudită pentru a proteja marele său aliat din regiune în fața actelor "destabilizatoare" efectuate potrivit americanilor de Iran.

Riadul va primi "suplimentar forțe militare și material de apărare în cadrul acțiunii comune dintre regat și Statele Unite pentru păstrarea securității regionale", a declarat o sursă din cadrul Ministerului Apărării citată de SPA.

Potrivit sursei, decizia intervine în "aplicarea unor directive" ale regelui Salman și prințului moștenitor Mohammad bin Salman, acesta din urmă, de asemenea, ministru al apărării.

Prințul moștenitor a fost informat vineri dimineață despre decizia americană care vizează "asigurarea și consolidarea apărării Arabiei Saudite", potrivit unui comunicat la Pentagonului.

Washingtonul a mai anunțat la sfârșitul lui septembrie trimiterea a 200 de militari în regat, prima desfășurare de acest gen în regat după retragerea trupelor americane în 2003.

Împreună cu precedenta desfășurare, "s-a prelungit sau a fost autorizată în ultima lună" misiunea a 3.000 de soldați, a precizat Pentagonul.

Din echipamentul care urmează a fi trimis în Arabia Saudită fac parte două escadroane de avioane de vânătoare, două baterii Patriot și un sistem de apărare anti-aeriană THAAD.

În ultimele luni, tensiunile în regiune au crescut între Arabia Saudită și Statele Unite, pe de o parte, și inamicul lor Iranul, pe de altă parte.

În septembrie, Riadul și Washingtonul au acuzat Teheranul că s-ar afla în spatele atacurilor împotriva a două importante rafinării din estul Arabiei Saudite, atacuri revendicate de rebelii houthi din Yemen. Iranul a dezmințit orice implicare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău