Riadul susține că nu a fost consultat de către Washington înainte de atacul împotriva generalului Soleimani

  • 05 Ianuarie 2020 13:13
Riadul susține că nu a fost consultat de către Washington înainte de atacul împotriva generalului Soleimani

Arabia Saudită nu a fost consultată de către Washington cu privire la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, a declarat duminică un responsabil saudit, în timp ce țara sa încearcă să dezamorseze tensiunile crescânde în regiune, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

 

Arabia Saudită, aliată a SUA și rival regional al Iranului, este vulnerabilă în eventualitatea represaliilor promise de Teheran pentru a răzbuna moartea influentului general Soleimani, ucis vineri la Bagdad.

"Regatul saudit nu a fost consultat cu privire la atacul american", a declarat pentru AFP un responsabil saudit, sub rezerva anonimatului.

"Având în vedere evoluțiile rapide, regatul subliniază importanța de a se da dovadă de reținere pentru a evita orice act care ar putea duce la o escaladare" a situației, a adăugat responsabilul citat.

Ministerul saudit de Externe a lansat vineri un apel la reținere și regele Salman a cerut măsuri urgente pentru "dezamorsarea tensiunilor" în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele irakian Bahram Saleh, potrivit agenției de presă oficiale saudite SPA.

Într-o altă convorbire telefonică cu premierul irakian Adel Abdel Mahdi, prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman a subliniat de asemenea "necesitatea de a calma situația", conform SPA.

Prințul moștenitor l-a însărcinat pe prințul Khalid bin Salman, fratele său mai tânăr și ministru adjunct al apărării, să se deplaseze la Washington și Londra în zilele următoare pentru a transmite acest apel la reținere, a informat cotidianul saudit Asharq al-Awsat.

Sursa:Agerpres

După eliminarea lui Soleimani, comunitatea internațională se teme de izbucnirea unui conflict major în Orientul Mijlociu, notează AFP. Președintele american Donald Trump, care a ordonat atacul cu dronă, a avertizat că Washingtonul va lovi Iranul "foarte rapid și foarte dur" dacă Teheranul va recurge la represalii antiamericane.

Potrivit analiștilor, grupările proiraniene au capacitatea de a lansa atacuri împotriva bazelor americane în statele Golfului, precum și împotriva navelor în strâmtoarea strategică Ormuz, pe care Teheranul ar putea să o închidă în orice moment.

Atacurile devastatoare împotriva instalațiilor petroliere saudite în septembrie 2019, care au fost atribuite Iranului, au determinat Riadul și Abu Dhabi să adopte o abordare mai conciliantă pentru a evita o confruntare cu Teheranul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău