REZUMAT al activității actualului Consiliu Municipal Chișinău
-
18 Februarie 2016 19:06
De la începutul activității sale, la 3 septembrie 2015, noul Consiliu Municipal Chișinău s-a întrunit de 12 ori în ședințe sau prelungiri de ședințe, inclusiv joi, 18 februarie.
În jumătate din aceste cazuri ședințele au fost amânate, fie din lipsă de cvorum, fie ca urmare a nemulțumirilor și boicotului anumitor consilieri. Analiștii susțin că situația din Consiliul Municipal este asemănătoare cu cea din structurile centrale de conducere, și este cauzată de o cultură politică slabă dezvoltată în Republica Moldova, dar și ca urmare a formării unor majorități și alianțe la limită.
După ce săptămâna trecută s-au întrunit și au sancționat prin demitere și avertizare mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Chișinău, astăzi consilierii municipali continuă ședința. În prima parte a întrunirii, cei 30 de consilieri prezenți în sală din totalul celor 51, au votat un proiect de decizie propus de comunistul Vasile Chirtoca menit să limiteze construcțiile în centrul istoric al Chișinăului. Pentru că nu era formulat clar, consilierii au decis formarea unui grup de lucru care să perfecționeze documentul, dar și să îl supună dezbaterilor publice. De la ședința de astăzi, au absentat consilierii liberali și singurul consilier democrat. Liberalii au anunțat anterior, după denunțarea de către grupul PPEM a acordului de constituire a alianței în CMC, că nu vor veni la ședință decât după formarea unei noi alianțe.
Neînțelegerile din Consiliul Municipal nu sunt o noutate. Și Consiliile Municipale anterioare au fost caracterizate de multe amânări de ședințe și boicoturi. În opinia directorului executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, slaba cultură politică, dar și alianțele la limită sunt o cauză a nefuncționalității Consiliului Municipal.
”Există o anumită repartizare a forțelor politice cu o capacitate destul de limitată a actorilor de a se focusa pe problemele municipalității. În mare parte o cauză este și a factorului politic care depășește cadrul municipiului Chișinău. Se adaugă la aceste și faptul că, conform alegerilor locale, există o foarte mică diferență între diferite forțe politice. Aceste majorități la limită care permanent se schimbă”, a declarat Viorel Furdui.
În prezent în Consiliul Municipal nu există o alianță majoritară, după ce la începutul lunii februarie consilierii PPEM au anunțat că își retrag semnăturile de pe acordul de constituire a fostei coaliții proeuropene.