Rezultatele unor proiecte implementate în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene
-
15 Mai 2022 17:58
Rezultatele proiectelor implementate în țara noastră cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova și ale Programului Transnațional Dunărea au fost prezentate sâmbătă, 14 mai, în cadrul Orășelului European, desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, anunță Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, transmite Mold-street.com.
Sursa citată preciează că, sub genericul „Solidaritate pentru pace", evenimentul a evidențiat asistența oferită de UE și statele sale membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
„Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării și activității Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viață - devin indispensabile. Războiul din țara vecină aduce pentru noi toți datoria personală de a proteja pacea. Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu ocazia Zilei Europei", a sublinat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Evenimentul dedicat Zilei Europei a constituit o platformă foarte bună pentru experții programelor de a promova în rândul publicului valorile de cooperare și dezvoltare sustenabilă și de informa despre obiectivele și rezultatele Programului Operațional Comun România-Republica Moldova și ale Programului Transnațional Dunărea, dar și oportunitățile de finanțare oferite de către acestea.
81 milioane euro pentru 82 de proiecte în Republica Moldova și România
Astfel în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, Uniunea Europeană a oferit 81 milioane de euro pentru a realiza 82 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova și a României.
Mulțumită suportului oferit, peste 200 de beneficiari de granturi, de pe ambele maluri ale Prutului, au parte de îmbunătățirea competențelor instituționale în diferite domenii, schimb de exeperiență, dotarea cu cele mai performante echipamente, reabilitarea obiectivelor de importanță majoră, valorificarea și creșterea vizibilității patrimoniului cultural și natural ș.a.
Programul are drept obiectiv general sporirea dezvoltării economice și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din zona transfrontalieră prin investiții comune în domeniul educației, dezvoltării economice și antreprenoriale, culturii, asigurării ordinii publice, sănătății și infrastructurii transfrontaliere.
Fondurile europene oferite prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 sunt orientate spre consolidarea și sporirea potențialului de dezvoltare ale ambelor state, asigură dezvoltarea comunităților noastre, bunăstarea și un nivel de trai mai bun cetățenilor din Republica Moldova și România.
Citiți continuarea materialului pe Mold-street.com