Rezultatele studiilor clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, validate de o prestigioasă revistă științifică

  • 10 Decembrie 2020 19:45
Rezultatele studiilor clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, validate de o prestigioasă revistă științifică

Rezultatele complete ale studiilor clinice aferente vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de alianța americano-germană Pfizer-BioNTech au fost publicate joi în New England Journal of Medicine, cea mai prestigioasă revistă medicală din Statele Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.

Editorii acestei reviste științifice au declarat într-un articol că rezultatele confirmă "un triumf" al vaccinului, în contextul în care un comitet de experți convocat de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a început joi să examineze în ședință publică datele produsului, cu scopul de a recomanda - sau nu - autorizarea comercializării sale.

Producătorii vaccinului au publicat ei înșiși rezultatele acestor studii clinice prin intermediul unor comunicate de presă emise pe 18 noiembrie, iar marți, 8 decembrie, FDA a făcut publică propria sinteză detaliată a rezultatelor în privința eficienței și siguranței vaccinului.

Articolul publicat joi în New England Journal of Medicine confirmă eficiența deosebit de ridicată a vaccinului Pfizer-BioNTech: persoanele vaccinate prezentau un risc cu 95% mai mic de a contracta COVID-19, maladia cauzată de noul coronavirus. Eficiența a fost similară indiferent de vârsta, sexul, originea etnică, greutatea corporală a voluntarilor și de prezența unor co-patologii.

Studiul a confirmat, de asemenea, inocuitatea vaccinului. Efectele indezirabile, precum dureri în jurul zonei de injectare la nivelul brațului, oboseală și dureri de cap, sunt frecvente, dar nicio problemă gravă de siguranță nu a fost depistată în cadrul studiului clinic, care a recrutat până în prezent 44.000 de persoane, din care jumătate au primit vaccinul, iar cealaltă jumătate un placebo.

Validarea de către un comitet de lectură alcătuit din cercetători independenți de grupul Pfizer și de FDA înseamnă o confirmare suplimentară a rezultatelor furnizate de studiul clinic și reprezintă în același timp cel mai înalt nivel de validare științifică.

Doi reprezentanți de la New England Journal of Medicine au subliniat în același editorial "anumite probleme minore" ale datelor, mai ales necunoașterea capacității vaccinului de a preveni formele asimptomatice ale maladiei COVID-19.

Totuși, ei au ajuns la următoarea concluzie: "Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt suficient de impresionante pentru a rămâne valabile în oricare tip de analiză. Este un triumf".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău