REZULTATELE sesiunii de BAC 2016, în cifre

  • 27 Iunie 2016 13:31
REZULTATELE sesiunii de BAC 2016, în cifre

Aproape jumătate din candidații la Bacalaureat nu au reușit să susțină examenele în cadrul sesiunii de bază de anul acesta, iar rezultatele sunt similare cu cele înregistrate anul trecut.

Datele Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare mai arată că un singur elev a obținut nota 10 la toate examenele.

Aproximativ 54 la sută dintre candidații la Bacalaureat de anul acesta au reușit să susțină toate examenele, la fel ca și în sesiunea de bază de anul trecut.

Ca și în 2015, rezultate mai bune au înregistrat absolvenții liceelor, dintre care 77 la sută au luat examenul de BAC, față de cei care au studiat în colegii - cu numai 40 la sută.

Totodată, a crescut numărul candidaților care au obținut medii mai mari de 8 și 9, în comparație cu sesiunea din 2015, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare. Un singur elev a luat nota 10 pe linie.

Numărul candidaților eliminați de la examene pentru tentativă de fraudare este mai mic față de anul trecut, de 51 de candidați, față 59 în 2015. Aceștia vor putea susține examenul numai anul viitor. În general, examenele s-au desfășurat în conformitate cu regulamentul, a menționat directorul Agenției pentru Evaluare, Anatol Topală.

„Apreciem mult efortul tuturor persoanelor implicate în organizarea sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat. Mulțumesc angajaților  Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, delegaților Comisiei Naționale de Examen și tuturor cadrelor didactice implicate în organizarea sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat, pentru efortul depus”, a declarat Anatol Topală.

Totuși, un incident în care doi asistenți de la un centru de Bacalaureat din Ungheni ar fi permis publicarea pe internet a unor fotografii cu subiecte de la examen este cercetat penal, iar asistenții și șeful centrului de BAC au fost demiși din funcții.

La Bacalaureatul de anul acesta au candidat peste 21 de mii de elevi, dintre care un sfert erau restanțieri din anul trecut. Dintre restanțieri, numai 15 la sută au reușit să ia examenele.

Astăzi și mâine pot fi depuse contestații, iar rezultatele vor fi afișate la 6 iulie.

Modul de desfășurare a Bacalaureatului a fost apreciat de fostul ministru al Educației, Maia Sandu. Ea a menționat într-o postare pe o rețea de socializare că rezultatele examenului de bacalaureat din sesiunea 2016 ar demonstra cât de importantă este reforma inițiată de fosta echipă de la minister, deoarece încurajează și promovează meritocrația, corectitudinea și munca.

Sesiunea suplimentară va avea loc în perioada 18-25 iulie anul curent. În 2015, după sesiunea suplimentară, rata promovabilității s-a ridicat cu 10 la sută, până la 64 de procente din numărul celor înscriși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău