Rezultatele proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova”, sprijinit de UE, în trei regiuni

  • 19 Ianuarie 2021 17:05
Rezultatele proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova”, sprijinit de UE, în trei regiuni

Trei centre de acordare a asistenței juridice și psihologice gratuite victimelor torturii au fost deschise la Chișinău, Tiraspol și Comrat în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”. În cadrul centrelor sunt oferite consultații victimelor torturii și relelor tratamente, dar și potențialelor victime, precum și membrilor familiilor acestora.

Proiectul este implementat de Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media din Tiraspol,  cu sprijinul Uniunii Europene.

Într-o conferință de presă la IPN, Nonna Mihalcean, coordonator la Chișinău, a relatat că în cadrul proiectului, timp de doi ani și jumătate, au fost crescute competențele angajaților instituțiilor penitenciare, secțiilor de poliție, centrelor de plasament temporar al persoanelor cu dizabilități, investindu-se mult în formarea profesională a acestora.

 Președintele consiliului Institutului pentru Democrație (Comrat), Andrei Borșevschi, a precizat că au fost organizate 60 de seminare – în penitenciare, izolatoare, spitale etc. S-a lucrat și cu deținuții. Li s-a explicat care le sunt drepturile și cum trebuie să acționeze în cazul în care ar fi supuși torturii. Mesajul transmis este că orice act de tortură sau alt comportament agresiv este urmat de responsabilitate, inclusiv penală.


În cadrul proiectului a avut loc și o campanie de informare mediatică. La mai multe posturi TV și în presa scrisă au fost promovate articole despre tortură și despre nevoia combaterii acestui flagel.

Cele circa 20 de organizații care luptă cu tortura, pe ambele maluri ale Nistrului, fac schimb de experiență, își coordonează acțiunile. Scopul este să fie ajutați cei care se confruntă cu tortură sau rele tratamente, dar și să se pună presiune pe autorități ca să lupte cu acest fenomen. 30 de seminare au fost organizate pentru studenții de  la drept.

Luiza Doroșenco, directoare a Centrului Media din Tiraspol, a subliniat că, în urma acțiunilor promovate, în legislația regiunii transnistrene a fost adoptată noțiunea de „tortură”, un pas mic, dar extrem de important. Cu beneficiarii centrului lucrează concomitent și juristul, și psihologul. Doar în mass-media au fost făcute publice 76 de cazuri de tortură în ultimul an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău