Rezultatele concursului pentru selectarea procurorului general vor fi anulate. TABEL cu voturile comisiei

  • 06 Noiembrie 2019 11:10
Rezultatele concursului pentru selectarea procurorului general vor fi anulate. TABEL cu voturile comisiei

Ministrul Justiției Olesea Stamate a anunțat astăzi că nu va prezenta candidații selectați la funcția de procuror general al CSP și va emite un ordin privind anularea rezultatele concursului.

Ea a precizat că un membru al Comisiei de selectare a candidaților a oferit un punctaj disproporționat candidaților, ceea ce a afectat și rezultatele concursului.

În plus, Olesea Stamate a menționat că membrii comisiei nu au avut acces la toate actele necesare pentru a verifica integritatea candidaților.

„Analiza personală nu-mi permite să afirm că acest concurs întrunește condițiile stabilite de lege. Consider că rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale – obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților”, a declarat Olesea Stamate.

Ea a menționat că un membru al Comisiei a apreciat disproporționat candidații subapreciindu-i pe unii dintre ei și oferind punctaj mare altora, ceea ce a influențat rezultatele concursului. Dacă nu ar fi fost votul membrului respectiv al Comisiei, Ștefan Gligor ar fi obținut mai multe puncte decât Veaceslav Soltan și ar fi fost unul din cei patru candidați desemnați pentru funcția de procuror general.

„Rezultatele au fost influențate semnificativ ceea ce a influențat și rezultatul final al concursului. În calitate de ministru al Justiției și membru al Comisiei nu pot să promovez lista candidaților selectați la CSP. În acest context voi emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului”, a anunțat Olesea Stamate.

Amintim că din Comisia de selectare a candidaților au făcut parte șase membri. Olesea Stamate a prezentat un tabel cu punctajul oferit de patru membri ai Comisiei care au acceptat să le fie publicat numele. Raisa Botezatu, fostă judecătoare și Petru Bobu, reprezentantul președintei Parlamentului, în comisie sunt cei doi membri care au refuzat să le fie publicat numele în dreptul punctajul acordat. Unul din acești membri a oferit un număr mic de puncte reprezentanților societății civile Veacesalv Gribincea și Ștefan Gligor și un punctaj mare lui Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Soltan.

Amintim că anterior atât membri ai societății civile, cât și politicieni, inclusiv din Blocul ACUM, au criticat unele dintre candidaturile selectate de comisie.

Potrivit unor modificări recente ale legislației, candidaturile propuse de comisia creată de Ministerul Justiției urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Procurorilor, care ar urma să decidă candidatul pe care îl va propune șefului statului.

Rezultatele concursului pentru selectarea procurorului general vor fi anulate. TABEL cu voturile comisiei

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău