Rezultate încurajatoare ale studiilor preliminare pentru un tratament al COVID-19, dezvoltat la un centru medical din Tel Aviv

  • 06 Februarie 2021 13:58
Rezultate încurajatoare ale studiilor preliminare pentru un tratament al COVID-19, dezvoltat la un centru medical din Tel Aviv

Un nou tratament împotriva coronavirusului, dezvoltat la Centrul Medical Ichilov, din Tel Aviv, a ajuns la finalul primei etape a studiilor clinice și pare să fi ajutat la recuperarea rapidă a mai multor pacienți cu forme moderate și severe de COVID-19.

Anunțând "un progres uriaș", reprezentanții spitalului au afirmat că substanța EXO-CD24, dezvoltată de profesorul Nadir Arber, a fost administrată la 30 de pacienți în stare moderată sau gravă, iar toți 30 și-au revenit - 29 dintre aceștia într-un interval de trei până la cinci zile.

Medicamentul luptă împotriva "furtunii de citokine" - o suprareacție potențial letală a sistemului imunitar la infecția cu coronavirus, considerată responsabilă pentru majoritatea deceselor asociate COVID-19.

Medicamentul folosește exozomi - mici vezicule ce transportă materialele dintre celule - pentru a duce în plămâni o proteină numită CD24, pe care Arber a cercetat-o timp de câteva decenii. "Această proteină este situată pe suprafața celulelor și are un cunoscut rol important în reglarea sistemului imunitar", a declarat cercetătorul Shiran Shapira, de la laboratorul lui Arber.

Proteina ajută la calmarea sistemului imunitar, pentru reducerea furtunii. "Preparatul este inhalat o dată pe zi, timp de câteva minute, pe o durată de cinci zile", a spus Arber, adăugând: "Preparatul este direcționat exact în inima furtunii - plămânii - așa că, spre deosebire de alte formule (...) care restrâng selectiv o anumită citokină, sau acționează general, însă cauzează multe efecte secundare, EXO-CD24 este administrat local, are o acțiune largă și fără efecte secundare."

Medicamentul va trece acum la următoarele etape de testare, însă oficialii spitalului îl consideră, deja, un posibil factor decisiv în contracararea formelor grave de COVID-19.

Directorul spitalui Ichilov, Roni Gamzu, a declarat că cercetarea este "avansată și sofisticată și poate salva pacienții de coronavirus. Rezultatele studiului de fază întâi sunt excelente și ne dau încredere în metoda pe care Arber o studiază de mai mulți ani în laboratorul său". "Sunt mândru că aici, la Ichilov, aducem, probabil, un remediu albastru și alb la o pandemie îngrozitoare", a conchis directorul spitalului din Tel Aviv.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău