REZULTATE ALEGERI. Situația suburbiilor din Chișinău

  • 15 Iunie 2015 13:32
REZULTATE ALEGERI. Situația suburbiilor din Chișinău

Șase din cele 18 suburbii ale Chișinăului și-au ales primarul din primul tur de scrutin (Bubuieci, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cricova și Vadul lui Vodă).

În patru dintre acestea, victoria a revenit unui candidat liberal democrat. Un liberal și un comunist au ieșit învingători după primul scrutin, la Condrița și respectiv Vadul lui Vodă.

Cele mai multe confruntări, în al doilea tur d scrutin, se vor da între candidații liberal democrați și liberali. În 5 suburbii printre care Bubuieci, Codru, Sângera, Stăuceni și Trușeni lupta se va da între un liberal democrat și un democrat. În alte două comune, Tohatin și Durlești, în cel de-al doilea tur se întâlnesc un candidat PLDM și unul al Blocului condus de fostul premier, Iurie Leancă. Un socialist și unul din partea formațiunii Partidul Nostru se vor confrunta pentru fotoliul de primar la Vatra.

În comuna Bubuieci victoria din primul tur aparține liberal democraților. Nina Costiuc a obținut peste 57 la sută din sufragii. Candidatul liberalilor, Valerii Bogdan s-a clasat pe locul secund cu puțin peste 24 la sută.
Liberal democrații au câștigat din primul tur și la Ciorescu. Ivan Scripnic și-a păstrat fotoliul pentru un al doilea mandat după ce a obținut 77 la sută din voturile consătenilor.

În Colonița, comuna de baștină a primarului Dorin Chirtoacă, primăria a fost câștigată de un liberal democrat. Angela Zaporojan a obținut aproape 78 la sută din sufragii. Liberala Lidia Ghimpu a acumulat 19,5 la sută.

Și în  Condrița nu va mai fie nevoie de un al doilea tur. Liberalul Alexei Boșneaga a câștigat alegerile cu peste 55 la sută în fața liberal democratului Ștefan Șalaru. 

La Cricova primăria va fi condusă de un liberal democrat. Valentin Guțan a obținut 53 la sută din sufragii devastându-l pe democratul Alexandr Tcaciuc, care a obținut 27,4 la sută.

Comunistul  Iurii Onofriiciuc a câștigat fără dificultate un al treilea mandat în Vadul Lui Vodă. Este și singura comună  în care, după primul tur,  primăria ajunge în mâinile unui candidat de stânga. Candidatul liberalilor și liberal democraților au obținut ambii puțin peste 10 la sută din voturi.
 
Un candidat de stângă cel mai probabil  va ajunge și la conducerea comunei Vatra.  Socialistul Denis Denilă a acumulat în primul tur 35 la sută din sufragii, în timp ce al doilea surclasat, Felix Grinciu, cu 21 la sută vine din partea Partidului Nostru.  

În Băcioi în cel de-al doilea tur de scrutin lupta se va da între candidatul PL,  Vitalie Șălari, care a acumulat aproape 46 % și candidatul Partidului Democrat,  Valeriu Celinschi, care a acumulat aproape 29 la sută din sufragii. 

În Bubuieci cele mai multe sufragii au fost acumulate de către candidații partidelor PLDM și PL. Ion Șaranuț, candidatul liberal democraților conduce în preferințele alegătorilor . A obținut  aproape 32 la sută față de 21,6 % cât a acumulat candidatul liberal Igor Moraru.  

Candidatul liberal democraților, Munteanu Vladimir și cel al liberalilor, Andrei Roșca,  se vor confrunta în al doilea tur și comuna Codru.  Victoria ar putea însă să fie de partea PLDM după ce candidatul acestora a obținut în primul tur aproape  44 la sută, în timp ce liberalul Andrei Roșca doar puțin peste 15 la sută.
Candidatul PL și cel al PLDM se vor confrunta și la Sângera. Liberalului Mihail Lari a obținut peste 31 la sută din sufragii, devansându-l cu 14 puncte procentuale pe liberal democratul Valeriu Poiată.

Diferența între  candidatul PL și PLDM este de aproximativ 16 %  în Stăuceni. Aici liberal democratul Valentin Sîtnic a obținut peste 33 la sută din sufragii și îl va confrunta în turul doi pe Nicolae Balaur, din partea Partidului Liberal, care a obținut aproape 18 la sută din sufragii.

PLDM și PL, prin candidații lor se vor confrunta și la Trușeni. Liberal democratul Ion Apostol, a obținut în primul tur peste 29 la sută din sufragii devansându-o pe liberala   Elena Lupașcu cu aproximativ 9 puncte procentuale.

În Tohatin lupta se va da între candidatul PLDM și cel al Blocului condus de Iurie Leancă. Liberal democratului Sergiu Cebotaru nu i-au ajuns puțin mai mult de 6 puncte procentuale pentru a deveni din nou primar.

Candidații PLDM și PD se vor confrunta în următorul tur la Cruzești. Liberala Violeta Crudu a obținut în primul tur aproape 45 la sută în timp ce Nicon Scurtu a obținut puțin peste 38.

Confruntare strânsă între candidatul Blocului Electoral Platforma Populară Europeană Din Moldova –Iurie Leancă și cel al liberalilor se va da la Durlești. După ce Eleonora Șaran și liberalul Victor Morgoci au obținut în primul tur câte aproximativ 24 la sută.

Aproape la egalitate, cu câte aproximativ 22 la sută, s-au clasat în primul tur și candidații din partea Blocului condus de Iurie Leancă și cel din partea PLDM. În cel de-al doilea tur Victor Mardare se va confrunta cu Andrei Florica.

Candidatul din partea Blocului lui Iurie Leancă se va confrunta în turul doi și la Ghidighici. Isac Serafim care a obținut în primul tur aproape 24,5 îl va înfrunta pe candidatul independent Dumitru Oprea, care a obținut puțin peste 22 la sută în primul tur. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău