Rezultate ale unui sondaj privind calitatea pregatirii liceenilor pentru examenul de BAC
-
16 Aprilie 2020 13:07
Un sondaj realizat de Avocatul Copilului relevă că 80 la sută dintre respondenți consideră ineficientă pregătirea on-line pentru examenul de bacalaureat al absolvenților claselor a XII-a.
Din cei 1452 liceeni care au participat la sondajul on-line, peste 88% consideră că pregătirea on-line pentru BAC a fost ineficientă. Peste 93 la sută dintre respondenți sunt de părerea că în testul pentru BAC trebuie să fie incluse doar temele studiate până pe 10 martie curent. 75,6% dintre liceenii chestionați pledează pentru anularea BAC-ului, alte 19 la sută dintre participanții la chestionar optează pentru ca examenul de BAC să fie amânat.
Un număr mai mic de liceeni s-au pronunțat pentru aprecierea cunoștințelor pentru diploma de BAC în baza notelor medii obținute pe parcursul claselor a X-XII sau pentru susținerea BAC-ului în regim on-line fie cu asigurarea tuturor condițiilor de protecție împotriva Coronavirusului de tip nou.
Majoritatea respondenților consideră că admiterea 2020 la universitățile din Republica Moldova trebuie să aibă loc în baza mediei notelor obținute în clasele 10-12. Elevi văd admiterea 2020 dificilă și cu multe impedimente pentru actualii absolvenți.
Participanții la sondaj au apreciat drept ineficientă instruirea în regim on-line din cauza: deficiențelor tehnice, conexiunii slabe în condițiile suprasolicitării pe platformele on-line; „incapacității profesorilor de a utiliza eficient dispozitivele digitale și platformele de comunicare”, dar și a unor elevi; ,,lipsei mediului școlar care implică responsabilitate si organizare”, lipsei calculatoarelor sau altor dispozitive necesare pentru instruirea on-line. ”De cele mai multe ori timpul propriu-zis al orelor este scurt, pentru că multă atenție se dedică problemelor tehnice”.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, va avansa recomandări Ministrului Educației, Culturii și Cercetării.
Ministerul Educației propune anularea examenelor de absolvire a claselor primare și gimnaziale, dar nu a luat încă o decizie referitor la examenele de Bacalaureat, însă va ține cont de experiența altor state europene.