Rezervația „Orheiul Vechi” va fi reabilitată cu ajutorul financiar al statului

  • 01 Noiembrie 2023 16:54
Rezervația „Orheiul Vechi” va fi reabilitată cu ajutorul financiar al statului

Până la începutul anului viitor, se preconizează finalizarea proiectului regional de construcție și reabilitare a obiectivelor din cadrul Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi", relatează serviciul de presă al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Această inițiativă de anvergură este susținută de Guvernul Republicii Moldova prin alocarea financiară necesară din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), relatează sursa citată.

Proiectul a atins deja o serie de realizări semnificative fiind efectuate lucrările de construcție a Valului de apărare, care a fost reconstituit și urmează să fie amenajat atât pe interior, cât și pe exterior conform proiectului. „Aceasta se află chiar la intrarea pe teritoriul Rezervației și la finalul proiectului va întâmpina vizitatorii cu imagini tematice expuse în spații special amenajate”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, prinde contur și construcția Centrului multifuncțional de conferințe, care, potrivit beneficiarului, va găzdui evenimente tematice importante. „Un alt obiectiv important, unde se execută lucrări de reconstituire este Baia medievală turcească, aceasta fiind cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite în urma săpăturilor arheologice. Pe teritoriul Rezervației, continuă lucrările de amenajare a căii de acces pentru vizitatori, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale către obiectivele turistice precum Promontoriul Butuceni, siturile Baia medievală și Valul de apărare”, estimează ADR Centru.

Contractul de antrepriză pe proiect a fost semnat la sfârșitul lunii octombrie 2022 și prevede executarea lucrărilor în termen de 14 luni. Valoarea lucrărilor planificate constituie circa 28 de milioane de lei (1,4 mln de euro), bani care vor fi acordați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău