REVOLUȚIE în domeniul bateriilor

  • 15 Februarie 2016 12:14
REVOLUȚIE în domeniul bateriilor

Astăzi, când lumea e plină de aparate portabile alimentate de la baterii, iar unele țări au și început să interzică mașinile cu motoare cu ardere internă, producătorii  investesc masiv în elaborarea de surse de energie alternative celor actuale, sau noi tipuri de baterii cu parametri ameliorați.În timp ce mai mulți cercetatori ba anunță, ba amână apropierea…

Astăzi, când lumea e plină de aparate portabile alimentate de la baterii, iar unele țări au și început să interzică mașinile cu motoare cu ardere internă, producătorii  investesc masiv în elaborarea de surse de energie alternative celor actuale, sau noi tipuri de baterii cu parametri ameliorați.

În timp ce mai mulți cercetatori ba anunță, ba amână apropierea unei mari revoluții pe care o vor produce noii acumulatori bazați pe grafen, cu o capacitate de zeci de ori mai mare în comarație cu cea a acumuatorilor utilizați astazi, cercetătorii francezi au și început o revoluție de proporții mai mici, fiind gata să producă un nou tip de baterie sodiu-ionică cu toțiparametrii radical ameliorați, anunță CNRS News.

Avantajul noilor baterii, construite după un principiu similar celui din bateriile de litiu, este că în loc de litiu este utilizat natriul, care pe lăngă faptul că este mult mai răspândit pe Pamânt decât litiul, este considerabil mai ieftin și conferă bateriilor și calități noi. Prima baterie Na-Ion care este gata să fie lansată în producție, este realizată în cel mai întrebat pe piața bateriilor format AA, care pe lănga aparatele de buzunar este utilizat chiar și în electromobilul Tesla Model S. Noile baterii, păstrând capacitatea celor de pănă acum, au un preț substanțial mai mic și un număr maxim de cicluri de încărcare-descărcare de 2-3 ori mai mare, lucru care pănă la urma duce la scăderea costurilor finale de pănă la 5-6 ori. În așteptarea acumulatorilor cu grafen, apariția cărora întîrzie, acumulatorii cu Na-Ion vor permite deja în anii apropiați scoaterea de pe drumuri a mașinilor cu  motoare poluante.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău