Revolta populară a fost folosită de forțele oligarhice/REVISTA PRESEI

  • 07 Aprilie 2016 09:51
Revolta populară a fost folosită de forțele oligarhice/REVISTA PRESEI

Revista presei din 7 aprilie 2016

Adevărul amintește că astăzi se împlinesc șapte ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, când mii de tineri au ieșit în stradă pentru a contesta victoria covârșitoare a comuniștilor, cerând răspicat repetarea scrutinului parlamentar. Pentru tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit atunci în Piața Marii Adunări Naționale, cele petrecute rămân o taină. El consideră că tot adevărul despre evenimentele de acum șapte ani nu se va afla prea curând. Victor Boboc presupune că în evenimentele din aprilie 2009 ar fi implicate și persoane din actuala guvernare, de aceea autoritățile nu vor să vorbească despre acest lucru.

„Această revoltă populară a fost folosită până la urmă de forțele oligarhice, care, perfid, s-au ascuns în spatele revoltei, ca mai apoi să apară în prim-plan și să acapareze puterea. În asta și constă principala controversă a evenimentelor din 2009”, susține analistul politic Anatol Țăranu, într-un comentariu al agenției IPN. Totodată, constată expertul, regimul care s-a instaurat ca rezultat al evenimentelor din 7 aprilie a fost unul duplicitar. „Pe de o parte, a promovat anumite reforme europene, pe de altă parte, au fost realizate anumite scheme ce deservește interesele unui grup foarte mic de oameni în detrimentul intereselor marii majorități”, a opinat Anatol Țăranu.

Scriitorul Alexandru Vakulovski constată într-un editorial de pe portalul deschide.md că după 7 ani de la 7 aprilie 2009 ”Voronin e în Parlament, ca și Lupu, Dodon, Zina Carabina. Vlad Filat, cel care a beneficiat cel mai mult de pe seama protestelor din 2009, e la răcoare în penitenciarul 13, după ce a fost prins la furat din BEM. Țuțu, cercetat pentru complicitate la omor, e în parlament. Marina Radvan, celebra pentru inscripția de pe piept e în Parlament. Ai impresia că toți tâlharii și scursurile societății sunt la conducerea țării”, comentează autorul.

Ziarul de Gardă  publică un subiect des­pre marile dosare ale lui 7 apri­lie și un inter­viu exclu­siv cu blo­gge­rul rus Edu­ard Baghi­rov, con­dam­nat la 5 ani de închi­soare în dosa­rul eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009. Cur­tea de Apel Chi­și­nău a men­ți­nut, ieri, deci­zia pri­mei instanțe prin care blo­ggerul rus Edu­ard Baghi­rov era con­dam­nat la cinci ani de închi­soare. În pro­ces, se pre­ci­zează că au fost implicați și cinci cetățeni ruși, aduși spe­cial pen­tru a pre­găti detur­na­rea pro­tes­te­lor din apri­lie 2009, ruși care se aflau sub tutela „Apa­ra­tu­lui Pre­șe­din­te­lui Federației Ruse”. Baghi­rov a fost con­dam­nat în lipsa sa, după ce, încă în 2011, reușea să „eva­deze” din ares­tul la domi­ci­liu. 

Tot din Ziarul de Gardă, aflați ce fac astăzi poli­ti­cie­nii care au fost în vâl­toa­rea eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009, pre­cum și ce fețe noi au apă­rut în jus­ti­ția de la noi.

Din pagina „Dosar” a ZdG aflați deta­lii des­pre pro­pri­e­tă­țile fami­liei depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov.

Avocatul lui Filat, susține că „unii martori ai acuzării au fost AMENINȚAȚI cu dosare penale”, notează Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău