Revolta lui Prigojin lasă urme: Șoigu și Gherasimov sunt „pe făraș”, urmând să fie înlocuiți din funcții / Analiză

  • 26 Iunie 2023 09:58
Revolta lui Prigojin lasă urme: Șoigu și Gherasimov sunt „pe făraș”, urmând să fie înlocuiți din funcții / Analiză

Deși secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a negat zilele trecute că schimbarea conducerii armatei ar fi făcut parte din pachetul de negocieri cu Evgheni Prigojin, se pare că totuși cei doi vor fi înlocuiți din funcții. Potrivit postărilor de pe Twitter și Telegram, un anunț în acest sens ar putea să fie făcut pe 26 iunie, ori mai târziu, în cursul acestei săptămâni, scrie defenseromania.ro.

Mai multe surse rusești afirmă faptul că ministrul apărării, Serghei Șoigu, s-ar afla într-un fel de “arest la domiciliu”, sub custodia agenților FSB. Acesta ar urma să facă obiectul unei investigații privind conducerea Ministerului Apărării și a utilizării fondurilor bugetare. Cert este faptul că, Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public dinainte de “marșul dreptății” declanșat pe 24 iunie, de luptătorii PMC Wagner. Vineri, cu o zi înainte de preluarea de către insurgenți a controlului asupra Statului major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, ministrul s-a aflat chiar în această locație.

În ceea ce privește eventualul succesor al lui Șoigu în funcția de ministru al apărării, speculațiile din presă și de pe rețelele de socializare indică persoana actualului guvernator al Regiunii Tula, Alexei Dyumin, fost bodyguard al președintelui Vladimir Putin.

Dyumin are pregătire militară, având gradul de general colonel. Deși a activat în Serviciul de securitate al Kremlinului, acesta a ocupat și funcții înalte în ierarhia militară, fiind locțiitor al șefului Direcției Principale Cercetare (GRU) din Ministerul rus al Apărării și conducând Forțele pentru Operații Speciale (FOS). Din aceste funcții, Dyumin a jucat un rol cheie în preluarea Peninsulei Crimeea în anul 2014. Ulterior, a activat și în funcția de adjunct al ministrului apărării. În anul 2017, a fost una dintre cele trei persoane, care au fost luate în calcul pentru înlocuirea președintelui Vladimir Putin.

Așa cum am mai scris anterior, despre Serghei Șoigu trebuie spus faptul că ocupă funcții ministeriale de aproape 30 de ani. Acesta a condus succesiv Ministerul pentru Situații de Urgență și Ministerul Apărării. El însuși era pregătit ca un candidat solid pentru succesiunea în postul de președinte al Federației Ruse. Numai că, invazia militară în Ucraina a erodat imaginea actualului ministru al apărării. Insuccesele majore ale trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, coroborate cu pierderile colosale ale armatei, au făcut ca prezența sa la conducerea ministerului să fie din ce în ce mai contestată. Cel mai aprig opozant al acestuia a fost, bineînțeles, fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta din urmă a avut o serie întreagă de ieșiri publice, unele dintre ele extrem de contondente, în care i-a acuzat pe Șoigu și Gherasimov de situația precară a frontului.

Actualul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, care se află și la conducerea directă a trupelor angrenate în invazia din Ucraina, ar urma să fie și el debarcat de la conducerea trupelor ruse. În locul său ar urma să fie numit adjunctul comandantului Grupării întrunite de trupe din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin. Acesta ocupă și funcția de comandant al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. După cum se știe, Surovikin este considerat de Evgheni Prigojin unul dintre “generalii competenți” din Ministerul rus al Apărării. Însă, principala realizare a acestuia la conducerea trupelor ruse din Ucraina a constat în abandonarea localității Herson și în retragerea pe malul stâng al Niprului în această regiune. Acțiunea a fost considerată însă un pas strategic major, care a prevenit pierderi umane importante în rândul trupelor ruse. Dealtfel, generalul Surovikin este apreciat chiar pentru faptul că, sub conducerea sa, militarii ruși au suferit pierderi minime în toate campaniile militare, inclusiv în Siria.

Următoarele ore și zile vor arăta dacă speculațiile din presă și de pe rețelele de socializare se vor adeveri, iar actuala conducere a armatei ruse va fi schimbată. În orice caz, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, președintele Vladimir Putin va trebui să renunțe la un moment dat la Șoigu și Gherasimov, pentru a încerca să de-a un nou impuls armatei și, evident, conflictului din Ucraina, unde se părea că trupele ruse sunt aproape de a respinge contraofensiva armatei ucrainene, sprijinită puternic din Occident.

Prima apariție publică a lui Serghei Șoigu de la revolta Wagner

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele implicate în invazia din Ucraina, a anunțat luni, 26 iunie, agenția de presă rusă de stat RIA, aceasta fiind prima sa apariție publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner condus de Evgheni Prigojin, conform Reuters.

În articolul RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, se spune că Șoigu este încă în funcție, dar nu se dau detalii despre când și unde s-a întâlnit cu trupele și comandanții districtului militar vestic, scrie Reuters.

De asemeea, AFP transmite că televiziunea publică rusă a difuzat luni imagini cu Șoigu inspectând forțele ruse din Ucraina.

Potrivit unor extrase difuzate de canalul de televiziune Rossia 24, Șoigu, ținta unor critici acerbe din partea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat un post de comandă al forțelor ruse din Ucraina și „a avut acolo o întâlnire cu conducătorii unei unități”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău