Revizuirea Tratatului între Republica Moldova și România privind asistența juridică în materie civilă și penală, discutată cu reprezentanți ai Ministerului Justiției din România

  • 08 Iulie 2022 14:58
Revizuirea Tratatului între Republica Moldova și România privind asistența juridică în materie civilă și penală, discutată cu reprezentanți ai Ministerului Justiției din România

Secretarii de stat ai Ministerului Justiției, Eduard Serbenco și Nadejda Burciu, secretarul de stat al Ministerului Justiției din România, George-Cătălin Șerban, și alți reprezentanți ai ministerelor Republicii Moldova și României au avut discuții în cadrul Grupului de lucru tehnic Republica Moldova-România în domeniul cooperării judiciare, al tratatelor și relațiilor internaționale. Întâlnirea a avut loc la Ministerul Justiției.

Agenda discuțiilor s-a axat pe prioritățile Ministerului Justiției privind notificarea persoanelor în privința cărora se transmit cereri de recunoaștere și punere în executare pe teritoriul Republicii Moldova a sentințelor române, activitatea și prioritățile comisiilor de drept internațional umanitar în contextul actualei crize regionale de securitate și umanitare, statutul actual al procedurii de ratificare de către România a Protocolului nr.16 la Convenția europeană a drepturilor omului, prioritățile actuale ale omologilor români în materia de aderare la tratate internaționale pe domeniile de competență ale Ministerului Justiției, precum și posibilitățile de suport și asistență pe care le poate oferi Ministerul Justiției din România pentru armonizarea legislației noastre cu cea europeană.

În cuvântul de debut, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a menționat, printre altele, că modernizarea Tratatului privind asistența juridică în materie civilă și penală între cele două state va consolida și va permite cooperarea directă a instanțelor de judecată dintre cele două țări, fără a fi transmise cererile de asistență juridică prin intermediul ministerelor de Justiție.

În contextul discuției, George-Cătălin Șerban, secretar de stat al Ministerului Justiției din România, și-a exprimat deschiderea față de posibilitatea modificării tratatului bilateral de asistență juridică și a reiterat sprijinul autorităților de la București în avansarea eforturilor Republicii Moldova în calitate de țară candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Luăm în serios colaborarea cu dumneavoastră în lupta anticorupție. Ne dorim să atingeți scopurile propuse în acest domeniu. România nu este doar un partener de dezvoltare al Republicii Moldova, ci și un prieten”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Justiției din România, George-Cătălin Șerban.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău