Revizuirea impozitelor și taxelor, una din prioritățile Ministerului Finanțelor pentru anul 2019
-
20 Decembrie 2018 12:16
Ministerul Finanțelor a încasat în acest an venituri la bugetul de stat în sumă de 34 081,0 mln lei, cu 2 879,5 mln lei mai mult față de anul trecut. Datele au fost expuse ieri, 19 decembrie, de către ministrul Finanțelor, Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate rezultatele de activitate pentru anul 2018, relatează MOLDPRES.
Potrivit ministrului, creșterea veniturilor a condus la diminuarea ponderii deficitului bugetar în Produsul Intern Brut (PIB) până la 1,2%, față de valoarea de 2,5% aprobată la începutul anului 2018.
„Conform estimărilor, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2018 nu va depăși 54 365,6 mln lei. Progrese tangibile au fost înregistrate și pe dimensiunea fiscală. Începând cu 1 octombrie veniturile persoanelor fizice sunt impozitate la o cotă unică de 12%, fiind o diminuare substanțială față de sistemul anterior de impozitare care stabilea o cota maximă de impozitare de 18%. De asemenea, a fost diminuată cota contribuției de asigurări sociale achitate de către angajatorii din mediul privat, de la 23% la 18%, precum și redusă cota TVA până la 10% pentru întreprinderile din domeniul HORECA. Totodată, au fost majorate scutirile acordate persoanelor fizice până la 24 mii lei anual”, a spus Chicu.
Conducerea instituției a remarcat că o altă realizare importantă a fost aprobarea noii legi privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
„Reforma salarizării a adus în sine majorarea lefurilor de la 7% până la peste 100% pentru personalul din sectorul public. O altă reușită este programul guvernamental Prima Casă, în cadrul căruia au fost acordate deja peste 1000 de credite pentru procurarea unei locuințe. Totodată, numărul beneficiarilor de compensații în cadrul programului Prima Casă 2 și Prima Casă 3 pentru angajații din sectorul public și familiile cu copii continuă să crească, în prezent sunt înregistrate peste 470 de cereri, iar în jur de 400 de beneficiari își primesc lunar compensațiile”, a afirmat Ion Chicu.
Un alt program lansat în acest an este „Subvenționarea locurilor de muncă”, fiind înregistrate cinci cereri din partea agenților economici în sumă totală de 82,9 mln lei. În același timp, au fost extinse programele existente, în care au fost acordate compensații persoanelor supuse represiunilor politice - în sumă de 22,5 mln lei pentru 75 beneficiari și indemnizații unice pentru construcția sau procurarea spațiului locativ – în sumă de 3,3 mln lei pentru 73 beneficiari.
Totodată, conducerea ministerului a prezentat prioritățile pentru anul 2019. Este vorba de asigurarea stabilității bugetare și continuarea reformelor lansate; asigurarea colectării veniturilor la buget, susținerea agenților economici, revizuirea impozitelor și taxelor, eficientizarea TVA, promovarea administrării fiscale eficiente și a conformării voluntare; susținerea tinerilor în afaceri și lansarea unor programe noi cu impact social; dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului de achiziții electronice.