Revista presei internaționale | Acțiunile lui Trump zdruncină profund relația SUA – Mexic

  • 27 Ianuarie 2017 08:45
Revista presei internaționale | Acțiunile lui Trump zdruncină profund relația SUA – Mexic
Președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto

În prima sa săptămână la Casa Albă, președintele Trump demonstrează că are de gând să aplice ad litteram cel puțin o parte din promisiunile făcute în campanie, ceea ce îl aduce în conflict nu numai cu criticii săi, ci și cu unii membri ai propriului partid, observă Washington Post.

Trump a declanșat joi o ofensivă impetuoasă pentru combaterea imigrației ilegale, ordonând construcția imediată a zidului de la granița cu Mexic și eforturi agresive de a-i localiza și deporta pe imigranții ilegali, plănuind totodată acțiuni suplimentare pentru restricționarea imigrației legale, noteaza New York Times. În plus, în primul său interviu acordat în calitate de președinte, Trump s-a declarat convins că tortura este eficientă în cazul interogării suspecților de terorism, ceea ce ar anunța, potrivit Time, o revizuire a cuprinzătoare a modului în care SUA conduc războiul împotriva terorismului, cu o posibilă reinstituire a unor metode interzise de interogare și redeschiderea închisorilor negre ale CIA pentru deținuții torturați în afara SUA. În dezacord cu Trump, mai mulți lideri republicani susțin însă că tortura trebuie să rămână ilegală, remarcă The Hill.

Acțiunile lui Trump zdruncină profund relația SUA – Mexic, constată Wall Street Journal. Președintele mexican și-a anulat vizita la Washington, în timp ce tensiunile cu administrația Trump se intensifică", titrează Washington Post, explicând că intenția lui Trump de a construi zidul pentru împiedicarea imigranților mexicani și de a impune apoi Mexicului cheltuielile de construcție produc una din cele mai grave rupturi între SUA și unul dintre vecinii săi. Aceste tensiuni ar putea produce un adevărat dezastru asupra economiei mexicane care este dependentă atât de comerțul cu SUA, cât și de banii trimiși de compatrioții care lucrează în America, observă FiveThirtyEight, avertizând, pe de altă parte, că în cele două decenii de comerț liber, economiile celor două țări au devenit profund interconectate.

În schimb, premierul britanic Theresa May, primul lider al lumii care se întâlnește vineri cu noul președinte american, speră să se înțeleagă bine cu Donald Trump pentru că, după cum declară ea, "contrariile se atrag" și promite că "America și Marea Britanie vor merge din nou împreună", într-o "reînnoire a unei relații speciale", notează The Telegraph. May va trebui însă să păstreze un echilibru abil astfel încât să pregătească terenul pentru un acord comercial bilateral cu SUA, fără a-i antagoniza pe liderii europeni cu care trebuie să negocieze Brexitul, avertizează Wall Street Journal. Vizita la Washington vine însă pe fundalul indignării provocate joi la Londra de declarațiile lui Donald Trump despre eficiența torturii în interogatorii, observă The Guardian, Theresa May fiind somată să-l avertizeze pe președintele american că serviciul britanic de securitate ar putea întrerupe schimbul de informații, dacă CIA ar adopta tehnici de tortură, remarcă The Independent. "Când Theresa îl întâlnește pe Donald: Un cuplu geopolitic straniu cu mari implicații pentru Occident", titrează Washington Post, comentând că amândoi au fost propulsați spre putere pe baza șocurilor populiste ale anului 2016 și că amândoi au promis o schimbare radicală a țărilor lor, țări care sunt însă în inima unui Occident ce se confruntă cu cea mai serioasă criză de identitate din ultimul timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău