Financial Times: Vindeți Italia, cumpărați euro! (Revista presei internaționale)

  • 22 Mai 2018 11:04
Financial Times: Vindeți Italia, cumpărați euro! (Revista presei internaționale)

Anunțată abia peste câteva zile, vizita în China a cancelarului german Angela Merkel a atras deja atenția presei internaționale. "Vizitând China, Merkel își caută aliați pe tema Iranului și a Organizației Mondiale a Comerțului", titrează ziarul german Handelsblatt.

Aceeași publicație remarcă și faptul că, "de obicei, deplasările dnei Merkel sunt urmărite cu ochi de vultur". Referindu-se la același eveniment, China Economic Review informează că "președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang vor fi timp de două zile gazdele dnei Merkel, ea urmând să viziteze și orașul Shenzhen, un important centru industrial". Dar Angela Merkel nu pare să mai fie cea de pe vremuri. 

Ziarul francez Le Monde estimează că, de exemplu, „Emmanuel Macron a mizat mult pe sprijinul Angelei Merkel, dar ea, slăbită din punct de vedere politic, trebuie să țină cont mai ales de așa-zisa 'aripă dreaptă' a scenei politice din țara sa, ferm opusă ideilor președintelui francez și mai ales zonei euro".

Dar China pare să aibă totuși alte planuri, chiar dacă e de așteptat ca recent înscăunatul vicepreședinte chinez, Wang Qishan, să viziteze în curând Statele Unite, iar South China Morning Post, un ziar din Hong Kong, titrează: "Prima stație, Rusia" și estimează că "vizita în Rusia a vicepreședintelui chinez este menită să contrabalanseze relațiile Chinei cu Washingtonul".

Rămânând în domeniul vizitelor oficiale, trebuie menționată și recenta vizită a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan în Bosnia, o vizită controversată, care nu a rămas fără ecouri: „Președintele Erdoğan a vorbit în fața a mii de cetățeni de origine turcă din Bosnia-Herțegovina, deși mai multe țări europene i-au interzis să țină mitinguri electorale pe teritoriul lor", notează cotidianul turc Hürryiet. "Mă aflu aici în pofida amenințărilor cu moartea", a declarat președintele Erdoğan citat de o altă publicațe turcă, Sabah. "Sunt protectorul vostru", le-ar fi spus Erdoğan turcilor bosniaci, citat de ziarul britanic The Times.

Dar nu în cele din urmă, tot în Europa, criza politică din Italia este cea care atrage acum atenția europenilor. "Vindeți Italia, cumpărați euro" este titlul unui articol din britanicul Financial Times.

Iar un alt ziar britanic, The Guardian, estimează că "politica Italiei are o noimă, absurde sunt însă reglemntările zonei euro". În toată criza politică existentă, se vehiculează totuși numele unui viitor premier: "Profesorul Giuseppe Conte, un profesor cu politică zero, dar cu un CV impresionant, măsurat și echilibrat", susține italianul "Corriere della Sera", dar tot el afirmă că "președintele Mattarella are îndoielile sale".

Să încheiem însă cu o veste nu lipsită de senzațional: "China a făcut primul mare pas în vederea explorării feței necunoscute a Lunii", titrază revista americană Forbes.

Ziarul britanic Daily Mail scrie: "China dorește să fie prima țară a cărei navă spațială să aselenizeze pe așa-zisa față întunecată a Lunii, încă neexplorată", iar ziarul chinez China People's Daily subliniază: "Misiunea s-a izbit de numeroase greutăți și a suferit multe modificări. Dar cercetătorii chinezi speră să asigure o punte de comunicare între Pământ și partea necunoscută a Lunii, unde sonda Chang'e 4 ar urma să aselenizeze în cursul acestui an. Este cea de-a 275-a misiune o unei operațiuni cunoscute drept Marșul spre Lună".

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău