Reuters | Orice om de rând și-ar putea permite un sejur în spațiu până în 2028

  • 02 Decembrie 2019 15:39
Reuters | Orice om de rând și-ar putea permite un sejur în spațiu până în 2028

Compania Gateway Foundation speră să construiască până în 2028 o stație spațială care să găzduiască peste 400 de oameni. Deși suma la care va ajunge proiectul încă nu este cunoscută, arhitectul Tim Alatorre spune că experiența va fi accesibilă pentru orice om de rând, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, multimilionarul Dennis Tito a fost primul turist care a călătorit pe International Space Station (ISS) în 2001, la bordul rachetei rusești Soyuz, după ce a plătit suma de 20 de milioane de dolari.

De atunci, companii ca Boeing, SpaceX și Blue Origin au lucrat la modalități prin care să ducă mai mulți oameni în spațiu.

Agenția spațială NASA a anunțat în iunie că doar doi cetățeni pe an vor putea să staționeze pe International Space Station la un cost de 35.000 de dolari pe noapte, timp de o lună. Prima misiunea ar putea avea loc chiar în 2020.

Amploarea mișcării a generat întrebări despre legile spațiale, care acum privesc explorarea și care momentan se asigură că în spațiu nu sunt aduse arme, însă nu acoperă domeniul turistic.

Orion Span plănuiește să găzduiască primii invitați pe Aurora Station - o navă spațială în formă de capsulă, de dimensiunea unui avion, până în 2024.

În compania echipajului vor putea călători cel mult cinci turiști, pentru o perioadă de până la 12 zile, pentru 9,5 milioane de dolari de persoană.

Pe orbită, vizitatorii vor lua parte la experimente științifice, se vor bucura de 16 răsărituri și apusuri pe zi și vor juca tenis la gravitate 0. Până în prezent, aproximativ 30 de persoane au dat un avans de 80.000 de dolari pentru a rezerva un loc.

„Nu am mai văzut un așa mare entuziasm pentru călătoriile în spațiu de la momentul Apollo", a explicat Frank Bunger, fondatorul firmei aerospațiale Orion Span.

Compania californiană Gateway Foundation speră să construiască o stație spațială capabilă să găzduiască peste 400 de oameni, incluzând turiști, cercetători, medici și membri ai personalului.

Folosind energie solară și de forma unei roți, stația se va roti în jurul propriei axe pentru a crea gravitație artificială, a explicat arhitectul Tim Alatorre. "Problema este că te poți roti atât de rapid încât să nu ți se facă rău. Am putea să realizăm cu ușurință gravitația de pe pământ în stație printr-o rotație rapidă, dar nu ar fi foarte confortabil", a spus acesta.

Stația spațială, care va fi numită după Wernher von Braun, cel care a creat racheta nazistă V-2 și care ulterior a lucrat în programul american Apollo, ar trebui să fie gata până în 2028.

Fără a dezvălui la ce sumă va ajunge construirea stației spațiale, Alatorre a spus că obiectivul este de a facilita accesul în stație oricărui om de rând.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău