Reuters: Gazprom își extinde activitățile din domeniul comerțului cu petrol, pentru a compensa pierderile din afacerea cu gaze

  • 21 Iunie 19:24
Reuters: Gazprom își extinde activitățile din domeniul comerțului cu petrol, pentru a compensa pierderile din afacerea cu gaze

Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de șapte miliarde de dolari în 2023, și-a extins activitatea în afacerile cu petrol, pentru a compensa comerțul mai redus cu gaze naturale din ultimul an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite Agerpres.

Compania rusă de stat este afectată de pierderea pieței de gaze din Europa, odată sursa a aproximativ două treimi din veniturile sale din gaze. Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reușit să-și diversifice vânzările în afara Europei, după sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autoritățile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergențelor legate de preț, relatează sursa.

Producția de gaze naturale a Gazprom s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat.

Divizia Gazprom de petrol - Gazprom Neft - a avut o evoluție mai bună decât a firmei mamă, în urma succesului afacerilor petroliere.

Acum Gazprom Group, prin divizia sa Gazprom Export, caută să sporească expunerea la afacerea sa cu petrol și să majoreze prelucrarea țițeiului rusesc de tip ESPO, precum și exporturile de țiței Siberian Light, conform surselor.

Exporturile de petrol rusesc au fost o sursă stabilă de profit pentru Moscova în ultimii doi ani, în pofida sancțiunilor occidentale, deoarece Rusia a putut face livrări către India și China.

Gazprom Export, care înainte de 2022 era un exportator minor de petrol, și-a majorat exporturile în semestrul doi din 2023 și vrea să-și majoreze și mai mult livrările în 2024, conform datelor Reuters.

"Exporturile de petrol prin conducte ale Gazprom s-au dublat în 2023 și ar urma să se dubleze din nou în 2024", susțin sursele.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău