Reuters: Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie ca favorit al Rusiei pentru a prelua puterea în Ucraina

  • 23 Ianuarie 2022 18:22
Reuters: Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie ca favorit al Rusiei pentru a prelua puterea în Ucraina

Marea Britanie a acuzat Kremlinul că vrea să instaleze un lider pro-rus la conducerea Ucrainei, spunând că serviciile de informații rusești au contactat politicieni ucraineni ca parte a planului pentru o ofensivă militară. Potrivit Londrei, unul dintre numele luate în considerare de Rusia este Evgheni Muraev, lucru negat de Moscova. Reuters a întocmit un portret al politicianului ucrainean, transmite DIGI24.ro.

Născut în 1976 în orașul Harkov, lângă granița cu Rusia, Evgheni Muraev este unul dintre politicienii care fac opoziție conducerii pro-occidentale care a preluat puterea după protestele Euromaidan din 2014, noează sursa citată

El și-a început cariera politică în harkov, ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Euromaidan.

Între 2014 și 2019 a fost parlamentar. Mai întâi în formațiunea Blocul Opoziției, partid format din rămășițele Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, susținut de Moscova. În iunie 2016 s-a distanțat însă de Blocul Opoziției și și-a format propriul său partid Pentru Viață, cu o ideologie similară.

În 2018 a lansat un nou partid, Nashi (Al Nostru - n.r.). Muraev s-a înscris la alegerile prezidențiale din 2019, dar s-a retras din cursă înainte de vot.

Care este ideologia lui Muraev

Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în privința Ucrainei, scrie Reuters. El consideră că protestele Euromaidan au fost o lovitură de stat sprijinită de Occident.

Anul trecut, s-a referit la războiul din Donbas, din estul Ucrainei, ca la un conflict intern între guvern și rebeli, spre deosebire de Ucraina și Occident, care îl văd ca un conflict între Ucraina și forțe sprijinite de Rusia.

Tot anul trecut, Muraev a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, le fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recucerească prin forță teritoriile ocupate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Kievul a respins un asemenea plan.

„Zelenski este ținut ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine l-ar putea obliga să lanseze o ofensivă în Donbas, ceea ce ar duce la un război pe scară largă”, a declarat Muraev.

Atragerea Rusiei într-un conflict „ar însemna moartea amii de ucraineni de o parte și de alta a liniei de demarcație.”

Câtă influență are Muraev?

Evgheni Muraev este o figură mai puțin proeminentă decât Viktor Medveciuc, afacerist și parlamentar pro-Moscova, care spune că Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost pus sub arest la domiciliu anul trecut într-un dosar de trădare.

Totuși, Muraev deține controlul canalului său tv, Nash, care a început să emită în noiembrie 2018 și care este deținut oficial de tatăl său, Volodimir.

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3%. Un alt sondaj făcut de institutul Rating îl plasează pe locul cinci.

În 2017, în declarația de avere depusă ca parlamentar, Muraev a declarat că deține 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 1 milion de hrivne (moneda ucraineană), care valorează circa 460.000 de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău