Reuters: Ce înseamnă să fii Volodimir Zelenski. Cum l-a schimbat războiul pe liderul Ucrainei

  • 13 Iulie 18:25
Reuters: Ce înseamnă să fii Volodimir Zelenski. Cum l-a schimbat războiul pe liderul Ucrainei

Reuters a vorbit cu opt actuali și foști oficiali ucraineni și străini care au lucrat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu mai mulți prieteni și colegi din trecut. Aceștia fac portretul unui lider care a devenit mai dur și mai hotărât, mai puțin tolerant față de greșeli și chiar predispus la paranoia, pe măsură ce se confruntă cu stresul și oboseala 24 de ore din 24.

Intens. Nerăbdător. Nedormit. Intrați în lumea implacabilă a lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei din timpul războiului. În vârstă de 46 de ani, acesta a declarat, atunci când a fost ales în 2019, că ambiția sa este să ajute Ucraina să devină o democrație modernă, dar această misiune avea să fie spulberată de invazia Rusiei din 2022, scrie News.ro.

Tot ce mi-am dorit în urmă cu cinci ani a fost o țară foarte liberală, cu o economie liberală”, a declarat Zelenski, fost comediant de stand-up, într-un interviu acordat Reuters în luna mai, la împlinirea a cinci ani de la învestirea sa în funcție. Săptămâna aceasta, în schimb, s-a trezit mărturisindu-și dorința de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin, în timp ce își exprima furia și angoasa cu privire la un atac aerian care a lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina.

ÎMBĂTRÂNIT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, călit în război, care în ultimele zile i-a îndemnat pe liderii occidentali la acțiune la summitul NATO de la Washington, este la o lume distanță de novicele politic care era atunci când a devenit președinte, în 2019, ca să nu mai vorbim de comediantul de televiziune, o vedetă a showbiz-ului, cu ani înainte. Cândva chiar a câștigat versiunea ucraineană a emisiunii „Dancing with the Stars”.

Zelenski cel bărbierit și cu o aparență de băiețel, care a depus jurământul în calitate de președinte la Kiev în 2019 purtând un costum elegant, potrivit pentru talia sa subțire, a fost înlocuit de o figură mult îmbătrânită, cu o constituție mai robustă și o expresie mai melancolică, îmbrăcat de obicei în echipament paramilitar, cu barbă și cearcăne sub ochi.

Zelenski a evitat în mare măsură întrebările despre el însuși în interviul cu Reuters, concentrându-se în schimb pe frustrările sale profunde pe care le are cu unii dintre aliații Ucrainei din război și revenind la mesajul său central: Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta țara.

CUM ARATĂ VIAȚA UNUI PREȘEDINTE ÎN RĂZBOI

Este un regim lipsit de somn”, a declarat fostul ministru al apărării al lui Zelenski, Oleksii Reznikov, adăugând că președintele se deplasează adesea prin Ucraina și are o „geantă de rezervă” cu haine de schimb și o periuță de dinți, deoarece deseori nu știe unde își va petrece noaptea.

Aceasta este viața de zi cu zi a președintelui - somnul pe apucate. Sunt consultări noaptea și discursuri în fața parlamentelor, senatelor, indiferent de oră", a declarat Reznikov. "Este în modul stres 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână - este un maraton fără sfârșit”, spune fostul ministru al apărării.

FĂRĂ TOLERANȚĂ PENTRU CEI NEPREGĂTIȚI

Există puțină toleranță din partea președintelui pentru cei nepregătiți. Zelenski le ordonă oficialilor și consilierilor să iasă afară, dacă simte că nu sunt pe deplin pregătiți, potrivit unui membru al echipei sale, care a povestit cum președintele și-a concediat consilierii, frustrat, în timpul unei întâlniri de la începutul acestui an la care se discuta despre planificarea campaniei de informare din jurul campaniei de mobilizare.

Dacă vede că oamenii nu sunt pregătiți sau că se contrazic între ei, va spune: Plecați de aici. Nu am timp pentru asta”, a declarat membrul echipei care a fost prezent la reuniune și a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber despre Zelenski.

MEMORIE DE ACTOR

Multe dintre persoanele intervievate s-au declarat impresionate de rezistența mentală a lui Zelenski și de capacitatea sa de a face față rolului său de președinte al Ucrainei, comandant suprem în timp de război și punte de legătură cu lumea.

Memoria sa este un mare punct forte. Păstrează o cantitate mare de informații în cap, înțelege foarte repede detaliile și nuanțele”, a declarat Reznikov.

Și acest dar a accelerat stăpânirea sa rapidă a limbii engleze - am urmărit-o”, a mai spus Reznikov.

„PARANOIC”

Fostul ministru al apărării, care a fost demis de Zelenski în septembrie 2023 în urma scandalurilor de corupție din ministerul său, deși a negat orice legătură, respinge orice sugestie că un fost comediant de televiziune, cu o experiență geopolitică redusă, n-ar putea înfrunta puterea Rusiei lui Vladimir Putin, ale cărei forțe sunt mult mai numeroase și mai înarmate decât cele ale Ucrainei.

I-aș aplica președintelui Zelenski citatul lui Mark Twain: Nu este vorba de mărimea câinelui în luptă, ci de mărimea luptei în câine”, a spus Reznikov.

În același timp, Zelenski a devenit din ce în ce mai "paranoic" cu privire la presupusele tentative rusești de a-l asasina și de a destabiliza conducerea Ucrainei, potrivit unui oficial european de rang înalt care a purtat discuții cu liderul ucrainean. „Și pe bună dreptate”, a adăugat oficialul.

O POVARĂ INCREDIBILĂ PENTRU SLUJITORUL POPORULUI

Bineînțeles că s-a schimbat în ultimii cinci ani”, a declarat Andrii Șaikan, care a studiat cu Zelenski la Institutul Economic Krivoi Rog între 1995 și 2000.

A îmbătrânit, ca o persoană asupra căreia se pune o povară incredibilă. El doarme câteva ore pe noapte. Această presiune uriașă se vede”, spune fostul său coleg.

Zelenski a crescut în anii 1990 în Krivoi Rog, un oraș siderurgic din centrul Ucrainei care a fost mistuit de turbulențe economice și de criminalitate galopantă după destrămarea Uniunii Sovietice. El și-a găsit locul în divertisment, construind o trupă de comedie de succes - numită Kvartal 95 după cartierul său natal - care a câștigat concursul de talente al televiziunii ruse KVN, popular în întreaga regiune ex-sovietică.

În 2015, Zelenski a jucat într-un nou serial TV, „Servant of the People” (Slujitorul poporului), interpretând rolul unui profesor de școală cinstit care devine președinte al Ucrainei după ce un discurs în clasă despre corupție devine viral online. Rolul a atins o coardă sensibilă în rândul ucrainenilor sătui de corupția post-sovietică și, într-un caz extraordinar în care viața imită arta, a contribuit la catapultarea sa în funcția de președinte în urma unui vot zdrobitor în 2019.

Artem Gagarin, redactor la Kvartal 95, recunoaște că a fost nedumerit când fostul său șef a decis să candideze.

A fost cel mai mare comic al Ucrainei, practic cel mai mare om de afaceri din showbiz. De ce a avut nevoie de asta?”, s-a întrebat el.

Cinci ani mai târziu, el spune că este recunoscător că Zelenski a ales calea pe care a ales-o, deoarece s-a dovedit a fi un lider înnăscut.

Altfel, unde am fi fost acum?”, se întreabă retoric fostul colaborator.

UN LIDER MILITAR CU POPULARITATE ÎN SCĂDERE

Zelenski cu siguranță nu este iubit în mod universal acasă. Rata sa de aprobare publică, care a sărit la 90% în 2022 după invazie, când ucrainenii s-au unit în jurul drapelului național, a fost trasă în jos de oboseala războiului, o campanie de recrutare nepopulară, demiterea unui general respectat și o perspectivă sumbră pe câmpul de luptă unde Rusia se vede avansând încet, în est, în ultimele luni.

Un președinte ales pentru a goli mlaștina establishmentului, într-o exprimare dură a democrației ucrainene, a devenit conducătorul unei țări aflate sub legea marțială. Principalii rivali politici ai lui Zelenski au fost excluși de la luarea deciziilor-cheie privind aspecte precum strategia militară, guvernanța și relațiile internaționale pe tot parcursul războiului, iar mulți ucraineni obișnuiți și-au exprimat neliniștea față de concentrarea puterii în mâinile echipei sale.

Acum, oamenii nu îl mai percep ca înainte, ca pe un politician anti-sistem, un fost comediant”, a declarat Anton Hrușețki, director executiv al institutului de sondaje KIIS din Kiev.

Ei îl văd ca pe un lider militar și toate glumele din trecut oamenii le lasă în trecut”, spune sociologul.

Aprobarea publică a lui Zelenski s-a stabilizat la aproximativ 60%, un nivel „ridicat, având în vedere situația generală dificilă” a unui război care se prelungește fără a i se întrevedea sfârșitul, adăugă Hrușețki.

Reprezentantul american Michael McCaul, președintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Zelenski în Ucraina și la Washington, a declarat pentru Reuters că acesta a devenit un lider de război inspirat.

Acest proces a început atunci când a refuzat să fie evacuat de Occident, la începutul războiului, în timp ce trupele ruse se apropiau de Kiev, a spus McCaul.

Zelenski este întotdeauna serios și ajunge la subiect”, a adăugat el.

Îmi amintesc că m-am întâlnit cu el și cu generalii săi și mi-au dat o listă de arme pe care le doreau”, a spus politicianul american.

FRUSTRAT DIN CAUZA ALIAȚILOR

În ciuda faptului că are susținători precum McCaul și președintele american Joe Biden, Zelenski a făcut eforturi să rețină atenția globală asupra situației dificile a Ucrainei de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, în octombrie anul trecut.

Apelurile sale persistente pentru mai mult ajutor occidental sunt adesea impregnate de o indignare morală că Ucraina plătește cu sânge pentru a apăra lumea democratică de Rusia.

Repetă de 15 ori de ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau vom suporta consecințele, și nu renunță”, a declarat înaltul oficial european.

Liderul ucrainean a devenit din ce în ce mai frustrat de țările occidentale, potrivit unui al doilea oficial european, care a declarat că ar fi bine să „umble cu grijă” pentru a evita alienarea aliaților de care are mare nevoie.

La întâlnirile și apelurile telefonice cu oficialii străini, Zelenski repetă același mesaj, promovându-și necontenit cauza, au declarat doi oficiali europeni pentru Reuters.

MÂNDRU SĂ FIE PREȘEDINTELE UCRAINEI

Mai recent, într-o schimbare subtilă, dar notabilă a accentului de la summitul din Elveția, organizat pentru a obține sprijin internațional și a izola Rusia, el a subliniat nevoia urgentă a unei rezolvări echitabile a războiului și a vorbit despre un al doilea summit în cursul acestui an, care ar putea include un reprezentant al Moscovei.

Nu dorim să prelungim acest război și trebuie să ajungem la o pace justă cât mai curând posibil”, a declarat el la Kiev după discuțiile cu președintele Sloveniei din 28 iunie.

Încercând să crească presiunea asupra NATO în drumul său spre summitul de la Vilnius de anul trecut, Zelenski a criticat alianța militară spunând că este „absurd” că nu a reușit să ofere Kievului un calendar clar pentru aderarea sa. Săptămâna aceasta, la Washington, cu acest obiectiv încă neatins, liderul ucrainean a fost mai puțin abraziv, șeful cancelariei sale declarându-se mulțumit de rezultat.

Zelenski însuși a evitat întrebările cu privire la modul în care s-a comportat ca lider al Ucrainei în circumstanțe excepționale.

Nu pot să-mi evaluez activitatea, cred că nu este foarte etică”, a declarat el în interviul acordat Reuters în mai, din biroul său din centrul Kievului .

Sunt mândru că sunt președintele Ucrainei - aceasta este atitudinea mea față de toți acești cinci ani”, a conchis el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău