OPINII | Parteneriatul Estic a adus R.Moldova numeroase oportunități, însă Chișinăul are și restanțe

  • 13 Mai 2019 13:14
OPINII | Parteneriatul Estic a adus R.Moldova numeroase oportunități, însă Chișinăul are și restanțe Realitatea

Mai multe reuniuni de nivel înalt, cu participarea oficialilor din cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, au loc în aceste zile la Bruxelles, pentru a marca a zecea aniversare a acestui program al UE. Experții de politică externă de la Chișinău subliniază că acest parteneriat a adus Rep. Moldova numeroase oportunități, însă Chișinăul are și restanțe. Ei consideră că parteneriatul ar trebui să aducă mai multe instrumente prin care să responsabilizeze clasa politică de la Chișinău,relatează Radio Chișinău.

Parteneriatul Estic a adus numeroase beneficii Republicii Moldova, legate, în special, de aprofundarea relațiilor economice cu Uniunea Europeană. Grație acestui parteneriat, cetățenii Rep. Moldova beneficiază deja de cinci ani de regim liberalizat de vize, care a oferit mai multă mobilitate tinerilor, oamenilor de afaceri. Rămân restanțe serioase la capitolul statul de drept, justiție, democrație, atenționează fostul viceministru de externe, Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

„Partea care rămâne de redresat e cea valorică: tot ce ține funcționarea instituțiilor democratice, statul de drept justiția – aceste aspecte rămân a fi provocările principale pentru R. Moldova. Dar cu aceleași provocări se confruntă și alte țări din Parteneriatul Estic. Cert este că fără a avansa în realizarea reformelor sistemice care țin de consolidarea statului de drept, va fi foarte greu de valorificat pe deplin potențialul pe care-l oferă Uniunea Europeană. Dincolo de aproprierea sectorială, dincolo de oportunități de dezvoltare a infrastructurii este foarte important ca PaE să vină cu instrumente care să contribuie la creșterea nivelului de voință politică, de responsabilizare a politicului în R. Moldova, care să înțeleagă că apropierea de UE nu înseamnă doar declararea de atașament față de valorile UE, dar de felul cum aceste valori se aplică în practică”.

Luni, 13 mai, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, prezidează reuniunea anuală la nivel ministerial a Parteneriatului Estic cu cele 28 de state membre ale UE, cei șase parteneri din Est ai UE și reprezentanții instituțiilor europene. La evenimente participă și premierul Rep. Moldova, Pavel Filip.

Marți, pe 14 mai, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va găzdui o conferință de nivel înalt. La eveniment vor participa șefi de stat sau de guvern ai țărilor partenere, miniștri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanți ai societății civile, lideri ai comunității de afaceri, tineri și jurnaliști din 34 de țări. Participanții vor avea posibilitatea să discute despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu și viitorul acestuia.

Amintim că Parteneriatul Estic reprezintă o inițiativă de consolidare și aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu șase state post-sovietice: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina. Trei din cele șase țări – Rep. Moldova, Georgia și Ucraina – au semnat Acorduri de Asociere cu UE și au îndeplinit condițiile cerute pentru liberalizarea regimului de vize.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău